Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 1:50

Στην Κύπρο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες το πρωί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα.

Χθες το απόγευμα οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια τού περικαλλούς άρτι ανεγερθέντος Καθεδρικού Ναού τής πρωτεύουσας τής Κύπρου άρχισαν με την παρασημοφόρηση των ευεργετών και δωρητών του Νέου Καθεδρικού Ναού τής Λευκωσίας.

Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα στο βόρειο μέρος του αυλείου χώρου του Ναού, παρουσία τού Προέδρου τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, τού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, αρχιερέων, πολιτικών και πολιτειακών αρχών, των ευεργετών και δωρητών τού Ναού και πλήθους κόσμου.


Ο προκαθήμενος τής Εκκλησίας Κύπρου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε τους δωρητές για την ευγενή και γενναιόδωρη διάθεσή τους, ενώ αναφέρθηκε πως περίμενε αυτή την ημέρα εδώ και χρόνια. «Αυτή την μέρα την ονειρευόμουν εδώ και χρόνια. Μπορώ να σας πως προσπαθούσα να πείσω τον μακαρίτη τον Αρχιεπίσκοπο ότι εδώ πρέπει να κτιστεί ο νέος Καθεδρικός Ναός. Ήθελε να κτιστεί ένας μεγάλος Καθεδρικός Ναός αλλά έβλεπε ότι το οικόπεδο ήταν μικρό. Προσπαθούσα να τον πείσω ότι ο Ναός δεν πρέπει να είναι μακρά από την Αρχιεπισκοπή. Δυστυχώς δεν το έπεισα. Προσπάθησα να τον πείσω να αγοράσει ένα από το διατηρητέα σπίτια που δεν ήταν δικά μας, αργότερα τα αγόρασα εγώ».

«Δεν θα αναφερθώ στα εμπόδια που βρήκαμε μπροστά μας όταν ετοιμάσαμε το σχέδιο πριν από δέκα χρόνια. Υπήρξαν ξεκάθαροι “δεν θα δώσουμε άδεια να κτιστεί ο Καθεδρικός Ναός” . Πήραμε όμως την άδεια μ΄ όρους δυσβάσταχτους τους οποίους είχα πάρει απόφαση από την αρχή ότι δεν θα τους δεχτώ. Θα κάνω πως δεν καταλαβαίνω. Θα έρθει η ώρα της ανέγερσης του Ναού και θα τους απορρίψω. Μπορεί σε πολλούς να μην άρεσε όμως θέλαμε να κτίσουμε ένα Ναό που να εξυπηρετεί τον λαό μας», εξήγησε.

Ακολούθησε η παρασημοφόρηση και η επίδοση περγαμηνών με κείμενο γραμμένο στην αρχαιοελληνική για τους 7 μεγάλους ευεργέτες τού Ναού καθώς και η επίδοση αναμνηστικών βραβείων (συλλεκτικών ομοιωμάτων τού Ναού) στους υπόλοιπους δωρητές του Ναού.


Μετά τη σύντομη δεξίωση, ξεκίνησε ο πανηγυρικός εσπερινός των εγκαινίων και της εορτής τού Ιδρυτού τής Εκκλησίας Κύπρου αποστόλου Βαρνάβα, χοροστατούντος τού αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου. Όπως ορίζει η τάξις τής ακολουθίας των Εγκαινίων, λίγο πριν την έναρξη τού Εσπερινού, ο Αρχιερέας κομίζει στον ιερό ναό τμήματα μαρτυρικών λειψάνων, τα οποία μετά τον καταρτισμό τους στο ιερό δισκάριο, τοποθετήθηκαν στο χώρο τής ιεράς Πρόθεσης.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, ο νέος Καθεδρικός Ναός συνδυάζει τον εγγεγραμμένο σταυροειδή τύπο ναού, τον αμιγώς δηλαδή βυζαντινό, αλλά και τον τύπο της ροτόντας. Ο μεγάλος σε έκταση τρούλος θα κοσμηθεί με ψηφιδωτή παράσταση του Παντοκράτορος Κυρίου.

Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο με τις εικόνες σε όλες τις στάσεις, του άμβωνος, της Αγίας Τραπέζης καθώς και των προσκυνηταρίων.

Τα κανδήλια, σε σχήμα τριγωνικό, είναι κατά μίμησιν των αντιστοίχων τού παλαιού Καθεδρικού Ναού τού Αγίου Ιωάννου.

Οι πολυέλεοι αγοράστηκαν από την Τσεχία, οι καμπάνες από την Πολωνία, οι μαρμάρινες διακοσμήσεις και τα πατώματα έγιναν εισαγωγή από την Ελλάδα. Τα ψηφιδωτά τού ναού (Πλατυτέρα και Παντοκράτωρ) καθώς και τις υαλογραφίες (βιτρώ) που τοποθετήθηκαν στον τρούλο τού ναού κατασκευάστηκαν με κομψότητα στη Ρουμανία.

Η σκαλιστή Αγία Τράπεζα κατασκευάστηκε από τα τρία ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν στον Σταυρό του Κυρίου, ήτοι πεύκο, κυπάρισσο και κέδρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ