Σάββατο 13 Απριλίου 2024 | 3:48

Στην Ευαγγελίστρια Ιλίου στόλισαν την Κυρά-Σαρακοστή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Λίγες μόνο ημέρες έμειναν μέχρι την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τα παιδιά της δραστήριας ενορία του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ίλιον στόλισαν την γνωστή σε όλους μας Κυρά- Σαρακοστή.

Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο, για να κατανοήσουν τα παιδιά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και της νηστείας.  Στην ουσία πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Οι εβδομάδες είναι επτά, γι’ αυτό και η Κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια. Ένα πόδι για κάθε εβδομάδα.

Η Κυρά Σαρακοστή έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται. Δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει και γιατί νηστεύει. Δεν έχει αυτιά για να μην ακούει. Όλα αυτά γιατί η περίοδος μέχρι το Πάσχα σημαίνει στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο, με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών: δεν βλέπουμε δηλαδή, δεν ακούμε και δεν σχολιάζουμε τι κάνουν οι άλλοι, αλλά στρέφουμε την προσοχή μας στη δική μας βελτίωση.

Το έθιμο αυτό, δυστυχώς, έπαψε να τηρείται στις μέρες μας. Όμως τα παιδιά των κατηχητικών συνάξεων στην Ευαγγελίστρια Ιλίου, με την καθοδήγηση και βοήθεια των κατηχητών τους, με χαρά και κέφι στόλισαν την Κυρά Σαρακοστή, έφτιαξαν πολύχρωμους χαρταετούς και τραγούδησαν….

Την Κυρά Σαρακοστή
που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό
Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό
Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!!!!!!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ