Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 | 15:05

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αφίχθη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό αφίχθη τo μεσημέρι της Πέμπτης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος προκειμένου να πραγματοποιήσει εξαήμερη Πατριαρχική επίσκεψη στην χώρα που χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας για πολλές δεκαετίες.

Στον διεθνή αερολιμένα τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, τον Οποίο συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεόδωρος Mutombo, υποδέχθηκαν με κάθε επισημότητα και τιμή ο οικείος Μητροπολίτης Κατάνγκας κ. Μελέτιος, καθώς και ο Επίσκοπος Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Κινσάσα κα Καλλιόπη Ντούτη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος ε.τ. κ. Γεράσιμος Ντούνης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Λουμπουμπάσι κ. Γεώργιος Ψαρομμάτης και γηγενείς κληρικοί.

Ακολούθησε η τέλεση Δοξολογίας στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προ του πέρατος της οποίας ο Μητροπολίτης Κατάνγκας καλωσόρισε τον σεπτό Προκαθήμενο εκφράζοντας ευγνώμονες ευχαριστίες για την επίσκεψή του, προκειμένου να προστεί του επετειακού εορτασμού της συμπληρώσεως 100 ετών από της ιδρύσεως της Ελληνικής Κοινότητος Λουμπουμπάσι και 50 ετών από της αφίξεως του πρώτου ιεραποστολικού κλιμακίου στην ευρύτερη περιοχή του Κολουέζι.

Κατά την αντιφώνησή του, ο Μακαριώτατος εξέφρασε τα χαροποιά αισθήματά του για την τρίτη κατά σειρά επίσημη επίσκεψη στο Λουμπουμπάσι της Κατάνγκας, μνημονεύοντας την πρώτη άφιξη στην πόλη κατά το  έτος 2012. Ακόμη, ευχαρίστησε εγκαρδίως τον κ. Μελέτιο και όλους τους παρισταμένους για την θερμή υποδοχή, ιδιαιτέρως δε τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Ψαρομματη και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητος Λουμπουμπάσι για την ευγενική τους πρόσκληση.

Εν συνεχεία, έλαβε χώρα συνάντηση του Πατριάρχη με τον ιερό κλήρο της τοπικής Εκκλησίας (93 κληρικοί), κατά την οποία δόθηκαν πατρικές συμβουλές, νουθεσίες και ποιμαντικές υποδείξεις αφορώσες στις ιεραποστολικές δραστηριότητές τους.

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ιδιαιτέρως, ότι άπαντες οι γηγενείς κληρικοί της Αφρικής αποτελούν, «τα πνευματικά και γνήσια παιδιά του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου μας, τα οποία τούτος ο Αποστολικός Θρόνος με την αδιάκοπη δισχιλιετή μαρτυρική διαδρομή από το 35 μ.Χ., έτος φωτισμού της Πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο, έως σήμερα, εμόγησε να καταρτίσει και αναδείξει τα εντόπια στελέχη του εν μέσω πλήθους δυσκολιών, θυσιαστικών προσφορών, στερήσεων, ακόμη και κατ’ άνθρωπον ελλείψεων. Όμως τους προσέφερε αφειδώλευτα στοργή, υπομονή και κατανόηση προς τις τοπικές νοοτροπίες και παραδόσεις του κόσμου των φυλών, με κορωνίδα την αστείρευτη αγάπη, απόλυτη αγάπη που έφτασε έως και τον θάνατο φλογερών Ελλήνων ιεραποστόλων ώστε να καρποφορήσει η άμπελος ταύτη.

Συνεπώς, άπαντες οι Αφρικανοί κληρικοί ως και οι της τοπικής Εκκλησίας Κατάνγκας, μπορούν να καυχώνται εν Κυρίω διότι έλαβαν το άγιο βάπτισμα, την πνευματική τους κατάρτιση και την έγκυρη και κανονική χειροτονία τους από τούτη την παλαίφατη Εκκλησία, τον μοναδικό εν ενεργεία εκκλησιαστικό οργανισμό της Αφρικανικής ηπείρου επί δύο χιλιετίες, αρχαιότερο χρονικώς και των πενήντα τεσσάρων κρατών της, τους οποίους καλώ να συνεχίσουν να διακονούν αδιατάρακτα τις πατρίδες τους, παραβλέποντας τους συγχρόνους πνευματικούς Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, οι οποίοι επιζητούν να επιφέρουν δι’ αργυρίων, προσκαίρων υποσχέσεων,  ψευδών και συκοφαντιών, την επικατάρατη διάσπαση του αρράφου χιτώνος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην Αφρική, του συγχωρούντος κάθε λάθος και αμάρτημα, πλην της αγνωμοσύνης».

Σημειώνεται, ότι για την παρούσα Πατριαρχική επίσκεψη στην Μητρόπολη Κατάγκας, προσήλθαν οι όμοροι Μητροπολίτες Κινσάσας, κ. Θεοδόσιος και Κανάνγκας, κ. Χαρίτων, ως και οι Αρχιμανδρίτες π. Πολύκαρπος Διαμαντόπουλος, Πατριαρχικός Επίτροπος της Επισκοπής Κισανγκάνι και π. Τιμόθεος Tumba, Πατριαχικός Επίτροπος της Επισκοπής Γκόμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ