Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Άγκυρα: Η Αγία Σοφία να διατηρηθεί ως Μνημείο

Έκκληση προς την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει τον μουσειακό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας έκανε ο Αμερικανός πρέσβης Σάμουελ Μπράουνμπακ, επικεφαλής της υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Αγία Σοφία έχει μεγάλη πνευματική και πολιτιστική αξία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών από όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το status της ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO και να συνεχίσει να είναι ανοιχτή σε όλους υπό το τρέχον καθεστώς του μουσείου», έγραψε ο Αμερικανός πρέσβης, στο μήνυμά του.

Εκτός από τον Αμερικανό πρέσβη, σε κίνηση υπέρ της διατήρησης της Αγίας Σοφίας ως μουσείου προέβη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη έστειλε σήμερα επιστολή στις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της UNESCO, θέλοντας να τις ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας αναφορικά με την κατάσταση του παγκόσμιου αυτού μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες αντιβαίνουν στη συμφωνία του 1972 που έχει υπογραφεί και από την Άγκυρα.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: