Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 | 12:42

Σταυρός… το καύχημα του Παύλου

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή Ε΄ Λουκά

(Γαλ. στ΄ 11 – 18)

Σήμερα ο απόστολος Παύλος επιθυμεί να βοηθήσει τους πιστούς της νεοσύστατης Εκκλησίας της Γαλατίας να παραμείνουν σταθεροί σε όσα τους δίδαξε για τον Χριστό και να μην επηρεάζονται από τη διδασκαλία των διαφόρων ιουδαϊζόντων ψευδοδιδασκάλων οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι πρέπει οι νεοφώτιστοι χριστιανοί να περιτέμνονται.

Η θεώρηση ορισμένων πιστών σχετικά με την περιτομή δεν ήταν σωστή, έκρυβε μέσα της δόλο και τρομερή υποκρισία διότι επιθυμούσαν να παρουσιάσουν τον απόστολο Παύλο ως κατώτερο των άλλων αποστόλων και να μπερδέψουν τους πιστούς.

Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούσαν τον εγωισμό τους, δικαιολογούσαν την πλανεμένη άποψή τους και παρουσιάζονταν σαν δίκαιοι και σωστοί τηρητές του Νόμου απέναντι στους πιστούς.

Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί ήταν τυπολάτρες, εφάρμοζαν μόνο εξωτερικούς τύπους και δε μπορούσαν να κατανοήσουν ότι εκείνο που αποτελεί την «αχειροποίητη περιτομή» είναι το Βάπτισμα που αποκόπτει τον άνθρωπο από την αμαρτία και τον οδηγεί στη σωτηρία.

Ο Παύλος λέει ότι η περιτομή και η ακροβυστία δεν έχουν καμία αξία στην κοινωνία με τον Χριστό και τονίζει ότι ο άνθρωπος που πιστεύει στον Χριστό γεννιέται ξανά δια της σταυρικής θυσίας του Ιησού :  «ἐν γὰρ Χριστῷ Ἰησοῦ οὔτε περιτομή τι ἰσχύει οὔτε ἀκροβυστία, ἀλλὰ καινὴ κτίσις» και καυχιέται για τον Σταυρό του Κυρίου.

Ο άνθρωπος που πιστεύει πραγματικά στη δύναμη του Σταυρού προσηλώνεται ολοκληρωτικά, ψυχή και σώμα, στο μυστήριο του Σταυρού. Με την προσευχή προς τον Θεό ταπεινώνεται, συναντά τη Χάρη Του, αλλάζει τρόπο ζωής και σκέψης κι έτσι τα πάθη και οι λογισμοί αποδυναμώνονται.

Ο απόστολος Παύλος ζει με τον Χριστό. Ο απόστολος Παύλος ζει για τον Χριστό : «Ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός». Βιώνει το μυστήριο μίας νέας εν Χριστώ ζωής αφού με το Βάπτισμά του έχει σταυρωθεί και έχει πεθάνει  μαζί με τον Κύριο, γι’ αυτό και ο Νόμος δεν έχει καμία ισχύ πάνω του.

 Η ζωή του εμπνέεται από τη δυνατή πίστη του στον Υιό του Θεού και αυτή η ζωή μεταμορφώνεται με τη δύναμη και τη Χάρη Του σε αληθινό φως που τον μεταμορφώνει, τον φωτίζει, τον συν-ανασταίνει και τον σώζει.

Ο απόστολος Παύλος προτείνει στους Γαλάτες, αλλά και σε όλους τους πιστούς να αποκτήσουν σταυρική βιωτή, όπως δίδαξε και ακολούθησε ο Ίδιος ο Κύριος.

Μία βιωτή που δεν αποτελεί ανθρώπινη ιδεολογία αλλά πραγματικότητα που φανερώνεται στους ανθρώπους του Θεού, σε εκείνους που πιστά ακολουθούν το παράδειγμα του Κυρίου και Θεού.

Φίλοι μου…

Ο απόστολος Παύλος κάνει λόγο για τη δύναμη του Σταυρού και τονίζει ότι αυτή η δύναμη αποτελεί το δικό του καύχημα.

Μία δύναμη που νεκρώνει τον θάνατο.

Μία δύναμη που λυτρώνει κάθε άνθρωπο.

Μία δύναμη που οδηγεί στη σωτηρία.

Μία δύναμη που αναγεννά.

Μία δύναμη που ενδυναμώνει.

Μία δύναμη που παρέχει Χάρη.

Μία δύναμη που πηγάζει μέσα από τον Παράδεισο.

Μία δύναμη που περιέχει το νόημα της αγάπης.

Μίας αγάπης σταυρικής και… σταυρωμένης… άνευ υποκρισίας και τυπολατρίας.

Γι’ αυτό, ας αγαπήσουμε τον Θεό και τους ανθρώπους και ας καρφώσουμε πάνω στο Ξύλο του Σταυρού ό,τι μας πληγώνει, ό,τι μας αμαυρώνει την εικόνα, ό,τι μας απομακρύνει και αλλάζει την πορεία μας προς τον ουρανό.

Έτσι, θα επιτρέψουμε στον Θεό να εισέλθει και να κατοικήσει εντός μας, ώστε να αναφωνήσουμε κι εμείς όπως ο Παύλος: «Ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός»   

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ