Με προσωπική αναφορά στη μικρασιατική του καταγωγή μίλησε στην Καλαμαριά ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, συνδέοντας την επίσκεψή του με τη μνήμη του ξεριζωμού και τη δεύτερη πατρίδα που βρήκαν άνθρωποι καταδιωγμένοι.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης βρέθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου στην Καλαμαριά, ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, για τις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης προς τιμήν των εν Μακεδονία Κρητών.
Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Αρετσούς προεξήρχε του αρχιερατικού συλλείτουργου, με τη συμμετοχή του κ. Ιουστίνου και του Επισκόπου Αβύδου κ. Γρηγορίου. Παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός.
Ακολούθησε αρχιερατικό μνημόσυνο για την ανάπαυση των κεκοιμημένων εν Μακεδονία Κρητών.
Μιλώντας προς το εκκλησίασμα, ο κ. Ευγένιος είπε ότι δεν αισθάνεται ξένος ούτε φιλοξενούμενος στην Καλαμαριά, καθώς η αγάπη των ανθρώπων της περιοχής τον κάνει να νιώθει «οικείος μεταξύ οικείων προσώπων».
Ο ίδιος συνέδεσε την παρουσία του με τη μνήμη της προσφυγιάς, λέγοντας ότι και ο ίδιος, από την πλευρά του πατέρα του, έχει μικρασιατική καταγωγή και γνωρίζει τι σημαίνουν ο εκπατρισμός και ο ξεριζωμός.
Αναφερόμενος στον τόπο που τον υποδέχθηκε, τόνισε ότι ο λαός της περιοχής άνοιξε τα σπίτια του και την αγκαλιά του σε ανθρώπους πονεμένους και καταδιωγμένους, λειτουργώντας για πολλούς ως δεύτερη πατρίδα.
Μετά το μνημόσυνο, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης το ανώτερο παράσημο της Μητροπόλεως, τον Σταυρό Α’ Τάξεως του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου.
Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν επίσης στους Κρητικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης για τη συμβολή τους στη διατήρηση της κρητικής παράδοσης, της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μακεδονία.



