Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 | 19:16

Σταγών: Θεωρούμε τον εαυτό μας δίκαιο και νομίζουμε ότι μπορούμε να γίνουμε κριτές των άλλων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Να προσέχουμε τις σύγχρονες αιρέσεις να μη μολύνουν την καρδιά και το μυαλό μας ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Καλαμπάκα ο επιχώριος μητροπολίτης, Θεόκλητος.

«Κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε τη σωστή πίστη που πήραμε ως κληρονομιά από τους πατέρες της Εκκλησίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί ο κ. Θεόκλητος από τον ιερό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου τέλεσε τη θεία λειτουργία και πρόσθεσε πως «όλες αυτές οι αιρέσεις που εξακολουθούν να εμφανίζονται ακόμη και σήμερα δεν σταματούν να μας προβάλλουν μια ψεύτικη διδασκαλία. Μας λένε ότι δεν πρέπει να προσκυνάμε τις εικόνες αφού τις θεωρούν ως ένα είδωλο».

Παίρνοντας αφορμή από τη θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας, ο μητροπολίτης Σταγών σημείωσε πως «σαν σήμερα με τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων της Εκκλησίας μας κατατροπώθηκαν όλες οι αιρετικές δοξασίες και όλοι οι αιρετικοί που κλυδώνισαν τότε τη βυζαντινή αυτοκρατορία», διευκρινίζοντας παράλληλα πως αυτές οι εποχές μας διδάσκουν ακόμη και σήμερα ότι «όταν ένας άνθρωπος φανατίζεται με κάτι τότε το μίσος κυριεύει την ψυχή του».

Θέλοντας να αναφερθεί στον μεγαλύτερο φανατισμό που υπάρχει στις μέρες μας, ο κ. Θεόκλητος τόνισε πως είναι αυτός της θρησκείας και της πίστης. «Όταν ένας άνθρωπος πιστεύει σε μία θρησκεία και θεωρεί ότι μέσα από αυτή θα δώσει την κάθαρση σε όλο τον κόσμο τότε φανατίζεται», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως στην πραγματικότητα «μέσα από το κάλυμμα και το μανδύα αυτής της πίστης ο άνθρωπος αυτός αρχίζει και μισεί όλους τους άλλους ανθρώπους».

Επιχειρώντας να στηλιτεύσει την ανθρωποφαγία που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, ο μητροπολίτης Σταγών επισήμανε πως δυστυχώς και σήμερα βλέπουμε ο ένας να ρουφιανεύει τον άλλο. «Βλέπουμε με πόσο μίσος και με πόση αντιπάθεια κάποιοι που βρίσκονται στα μπαλκόνια των σπιτιών τους όταν διαπιστώσουν ότι μέσα σε μία Εκκλησία βρίσκονται περισσότεροι χριστιανοί από αυτούς που επιτρέπουν τα μέτρα της υπουργικής απόφασης σπεύδουν για να το καταγγείλουν», προσθέτοντας συγχρόνως πως «βλέπουμε ακόμη πόσοι ιερείς και πόσοι αρχιερείς έχουν συρθεί στα δικαστήρια από άλλους χριστιανούς γιατί τους είδαν να κοινωνούν ανθρώπους από την πόρτα του ιερού».

Ο κ. Θεόκλητος, παράλληλα συμπλήρωσε πως «έχει καταντήσει ο χαφιεδισμός και η ρουφιανιά να είναι ίδια σε όλους μας. Θέλουμε να ξεσπάσουμε το μίσος, την καταπίεση και το μένος που έχουμε μέσα μας στους άλλους ανθρώπους. Επειδή πηγαίνουμε στην Εκκλησία θεωρούμε τον εαυτό μας δίκαιο και καλύτερο από τους άλλους και νομίζουμε έτσι ότι μπορούμε να γίνουμε δικαστές και κριτές των άλλων θεολογώντας για τα πάντα. Αυτός όμως είναι ο Φαρισαίος. Ο χριστιανός είναι αυτός που κλείνει το στόμα του και κάθεται σε μια γωνιά και λέει εγώ είμαι ο αμαρτωλός».

Ο μητροπολίτης Σταγών κατέληξε με την προτροπή να προσπαθήσουμε να έχουμε ορθή πίστη μέσα μας γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μόνο τότε θα πιστεύουμε σωστά δηλαδή όχι όπως θέλουμε εμείς αλλά όπως η Εκκλησία μας παραγγέλει με διάκριση και με ταπείνωση».

Πριν από την απόλυση πραγματοποιήθηκε εντός του ναού η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών εικόνων εις ανάμνηση της αναστηλώσεώς τους, το 843 μ.χ.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ