Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:17

Σταγών: Να διαφυλάξουμε τις θυσιαστικές παρακαταθήκες των προγόνων μας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Στους ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο μητροπολίτης Σταγών Θεόκλητος από την Καλαμπάκα.

“Οι θυσίες τους και η προσφορά τους παραμένουν και σήμερα βαθιά χαραγμένα μέσα στη μνήμη μας”, τόνισε στο κήρυγμά του ο κ. Θεόκλητος που προεξήρχε των ιερών ακολουθιών για την εορτή της αγίας Σκέπης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και πρόσθεσε πως “έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε αυτές τις παρακαταθήκες για να αντλούμε και στο μέλλον δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία”.

Θέλοντας να αναφερθεί στη συμβολή της Παναγίας στο έπος του ’40, ο μητροπολίτης Σταγών ανέφερε πως “στα κρίσιμα εκείνα χρόνια του πολέμου οι Έλληνες ζήτησαν τη μητρική της προστασία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες” και διευκρίνισε πως “ήταν αυτή που σκέπαζε με την αγάπη της τους στρατιώτες μας, τους καθοδηγούσε και τους προστάτευε με τις προσευχές της, τις παρακλήσεις της και με τα δάκρυά της”.

Από τον μητροπολιτικό ναό του αγίου Βησσαρίωνος, ο κ. Θεόκλητος επιδιώκοντας να δώσει το νόημα της σημερινής επετείου, σημείωσε πως “το “ΟΧΙ” είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι ένας σταθμός με βαθύ νόημα γιατί πάντα θα συμβολίζει την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, ενώ ξεκαθάρισε πως “η σημερινή ημέρα θα παραμείνει για πάντα μια ζωντανή δύναμη και ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους”.

Παίρνοντας αφορμή από την προκλητική στάση της Τουρκίας, ο μητροπολίτης Σταγών επισήμανε πως “πρέπει και εμείς σήμερα να παραμείνουμε ψύχραιμοι και ενωμένοι, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ως έθνος τις οποιεσδήποτε προκλήσεις και εντάσεις μας προκύψουν”.

Ο κ. Θεόκλητος που πλαισιωνόταν από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης και ηγούμενο της μονής Μεγάλου Μετεώρου αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καψάλη και πλειάδα κληρικών, έκλεισε λέγοντας “όπως οι πρόγονοί μας έδωσαν τις δικές τους μάχες και νίκησαν, έτσι και εμείς να δώσουμε ενωμένοι τις δικές μας μάχες ώστε να βγούμε νικητές”.

Μετά τη θεία λειτουργία τελέστηκε η δοξολογία για την επέτειο του “ΟΧΙ” και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των πεσόντων με την παρουσία περιορισμένων εκπροσώπων, όπως επιβάλλουν τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ