Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 | 6:33

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Σταγών: “Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη και αποτελεί κύριο συστατικό πολιτισμού της κοινωνίας μας” (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Μέσα σε κλίμα αναστάσιμης χαράς τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα η ακολουθία του εσπερινού της Αγάπης στον ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Βησσαρίωνος στην Καλαμπάκα.

Όπως έχει καθιερωθεί ως έθιμο κατά την ημέρα αυτή προηγήθηκε η ένδυση του μητροπολίτη Σταγών κ. Θεοκλήτου με την αρχιερατική στολή στα γραφεία της μητρόπολης, παρουσία των ιερέων και των τοπικών αρχών της πόλης. Στην συνέχεια με λιτανευτική πομπή κλήρος και λαός μετέβησαν με την εικόνα της Αναστάσεως στον μητροπολιτικό ναό.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Εκεί κατά την διάρκεια της ακολουθίας αναγνώσθηκε το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο του εσπερινού στα Ελληνικά, Λατινικά, Αγγλικά, Ρουμανικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Αραβικά, από τους ιερείς της μητρόπολης Σταγών.

«Το Πάσχα ήρθε και πάλι ωστόσο η σκέψη μας στρέφεται στους αθώους αμάχους που κατακρεουργούνται δίχως έλεος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόκλητος έχοντας για ακόμη μια φορά τη σκέψη του στον πόλεμο της Ουκρανίας προσθέτοντας πως βρίσκεται στην ανθρώπινη ζωή που σκυλεύεται φθηνά η αξία της και η αξιοπρέπειά της. «Στη φρίκη που βιώνεται στις πόλεις που μετατράπηκαν σε φαντάσματα και άνυδρες ερήμους. Ακόμη και στους στρατιώτες πολεμιστές που δεν γνωρίζουν και ποτέ δεν θα μάθουν για ποιο σκοπό δολοφονούν».

Περιγράφοντας ωστόσο τα συναισθήματα των ανθρώπων που παρακολουθούν την εξέλιξη του πολέμου, ο μητροπολίτης Σταγών τόνισε πως «κυριαρχεί αποτροπιασμός, απογοήτευση, απέχθεια, βδελυγμία, πανικός, φόβος και αβεβαιότητα. Η απειλή αυτή πιέζει ολόκληρη την ύπαρξή μας και μας ωθεί να σκεφτόμαστε τη δυστυχία που μέλλει να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του εγωισμού, της αδιαλλαξίας και των συμφερόντων των ισχυρών της γης».

Παίρνοντας αφορμή από την ανάσταση του Χριστού, ο κ. Θεόκλητος επεσήμανε πως μας γεμίζει με ελπίδα. «Ελπίδα για φως στις ψυχές των ανθρώπων, για την καταλλαγή και την ειρήνη σε τούτο τον πολυβασανισμένο και αιματοβαμμένο κόσμο. Με την ανάσταση του Χριστού η ζωή βασιλεύει παντού. Λαμβάνει αξία και αποκτά σεβασμό και βαρύτητα», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως όποιος βιώνει την ανάσταση γνωρίζει καλά πως ο άλλος έχει την ίδια αξία με αυτόν. «Δικαιούται τα ίδια ακριβώς προνόμια ως ίσος και ισότιμος. Ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη και αποτελεί κύριο συστατικό πολιτισμού της κοινωνίας μας», σημείωσε

Ο κ. Θεόκλητος έκλεισε με την προτροπή «να αφήσουμε το πανάγιο αίμα του λυτρωτού να τρέξει στις φλέβες μας και να αγιάσει όλο μας το είναι, γιατί μόνο έτσι θα σκηνώσει ο Θεός μέσα στην καρδιά μας και μόνο με τον τρόπο αυτόν θα μάθουμε να αγαπάμε επειδή η χάρις του Κυρίου θα μας μεταμορφώσει», κατέληξε ο ιεράρχης.

Πριν την απόλυση οι ηγούμενοι των ιερών μονών των μετεώρων έψαλλαν το αναστάσεως ημέρα και στη συνέχεια ο κ. Θεόκλητος μοίρασε τα πασχαλινά αυγά σε όλους τους παρευρισκόμενους που προσήλθαν ευλαβικά για να παρακολουθήσουν από κοντά την κατανυκτική ακολουθία.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ