Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 0:25

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ

Στα «μαλακά» ρίχνει ο Εισαγγελέας τον καθηρημένο ιερέα που επιτέθηκε με βιτριόλι σε μητροπολίτες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με το στόμα ανοικτό έμειναν οι μητροπολίτες – θύματα της πρωτοφανούς επίθεσης με βιτριόλι που συντάραξε τη χώρα τον Ιούνιο του 2021 στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης που σχεδόν «αθωώνει» τον κατηγορούμενο καθηρημένο κληρικό που έρανε με την καυστική ουσία επτά μητροπολίτες έναν αστυνομικό και τους δικηγόρους του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου iefimerida.gr «παρά τη σοβαρότητα της επίθεσης και των τραυμάτων που υπέστησαν τα θύματα, η εισαγγελική πρόταση για μετατροπή του αδικήματος από απόπειρες ανθρωποκτονίας σε απόπειρες… βαριών σωματικών βλαβών δίνει τη δυνατότητα στον κατηγορούμενο να αντιμετωπίσει πολύ ελαφρά ποινή, προκαλώντας αίσθηση στους νομικούς κύκλους».

Όπως υποστηρίζει το ίδιο ρεπορτάζ «Μετά από μια μακρά δικαστική διαδικασία, την Τετάρτη, ο εισαγγελέας πρότεινε, προς έκπληξη παραγόντων της δίκης, τη μετατροπή της κατηγορίας του κατηγορουμένου σε απλές απόπειρες σκοπουμένων βαρέων σωματικών βλαβών (πλην της περιπτώσεως του γραμματέως), ισχυριζόμενος ότι τα πολλαπλά εγκαύματα και οι παραμορφώσεις των υπόλοιπων θυμάτων δεν συνιστούσαν καν τετελεσμένες βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες.

Κατά τις ίδιες πηγές, στην περίπτωση του πληγέντος αστυνομικού που αφόπλισε τον δράστη, ο εισαγγελέας πρότεινε την πλήρη απαλλαγή του κατηγορουμένου, διότι κατά την εισαγγελική πρόταση ο τραυματισμός του συνέβη στο πλαίσιο… άσκησης των καθηκόντων του.

Ποινικολόγοι εκτιμούν ότι, εάν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή από τους δικαστές και τους ενόρκους, θα οδηγήσει σε ποινές-χάδι για τον δράστη μιας πρωτοφανούς στα εγκληματολογικά χρονικά πολλαπλής επίθεσης με βιτριόλι σε δημόσιο χώρο – μιας πρακτικής που απασχολεί έντονα τα τελευταία δυο έτη τις διωκτικές αρχές λόγω μιμητισμού».

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ

Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο Ιούνιο στο συνοδικό μέγαρο της Μονής Πετράκη εντός της μεγάλης αίθουσας συνεδριάσεων της Συνόδου της Ιεραρχίας η οποία είχε χρησιμοποιηθεί λόγω μεγέθους εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό, κατά τη συνεδρίαση του δευτεροβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου ο καθαιρεθείς κληρικός «έλουσε» με βιτριόλι τους μητροπολίτες – δικαστές καθώς επίσης τον αστυνομικό που βρισκόταν στην αίθουσα.

Σε σοβαρότερη κατάσταση νοσηλεύτηκε ο γραμματέας των συνοδικών δικαστηρίων αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σωμαράκης   ενώ ο μητροπολίτης Κηφισίας που λίγο έλειψε να χάσει την όραση από το ένα μάτι χρειάστηκε να υποβληθεί σε σειρά επεμβάσεων για την αποκατάσταση του. Σε αντίστοιχες επεμβάσεις χρειάστηκε να υποβληθούν κι άλλοι εκ των θυμάτων της επίθεσης ενώ οι φθορές στην αίθουσα συνεδριάσεων ήταν πρωτοφανείς εξαιτίας της καυστικότητας του υγρού.

Ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος λίγες ημέρες μετά την επίθεση. πηγη φωτογραφίας www.iefimerida.gr

Αυτό που έσωσε τους μητροπολίτες ήταν το γεγονός πως δεν συνεδρίαζαν στην κατά πολύ μικρότερη αίθουσα των συνοδικών δικαστηρίων αλλά στην μεγάλη αίθουσα της Ιεραρχίας και μάλιστα καθήμενοι σε απόσταση. Όπως υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή οι ίδιοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν ακόμη και θανατηφόρο αφού η εγγύτητα τους με τον δράστη αλλά και μεταξύ τους θα επέτρεπε να δεχτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες καυστικού υγρού και με μεγαλύτερη ορμή.

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η εισαγγελική πρόταση έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία αφού όπως εκτιμούν ορισμένοι εξ αυτών, δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες πίσω από τα γεγονότα.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί αργά το απόγευμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ