Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 | 7:35

Σπουδή δίπλα σε έναν διακεκριμένο αγιογράφο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Την ξεχωριστή ευκαιρία να μαθητεύσουν για λίγες μέρες δίπλα στον διακεκριμένο αγιογράφο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο είχαν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο «προσωπικής διδασκαλίας στην αγιογραφία» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Το τριήμερο σεμινάριο αγιογραφίας, υπό την προσωπική καθοδήγηση του κ. Ξενόπουλου, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέχεια της σειράς σεμιναρίων που έχει υλοποιήσει ο Άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Σπουδή δίπλα σε έναν διακεκριμένο αγιογράφο

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες διδάχθηκαν τρία διαφορετικά θέματα, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους στην αγιογραφική τέχνη. Όσοι συμμετείχαν για πρώτη φορά, διδάχθηκαν την αγιορείτικη τεχνοτροπία. Οι μαθητές που έχουν παρακολουθήσει προηγούμενα σεμινάρια διδάχθηκαν την τεχνική της εικόνας του αγίου Νικολάου από τον ναό του αγίου Νικολάου Ορφανού. Όσοι είχαν παρακολουθήσει έξι σεμινάρια, με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου, εξετάστηκαν από επιτροπή για να αποκτήσουν τίτλο παρακολούθησης που φέρει την υπογραφή του κ. Ξενόπουλου.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Σπουδή δίπλα σε έναν διακεκριμένο αγιογράφο

«Όσοι έρχονται στα σεμινάρια, δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι. Αυτό φαίνεται και από το ότι συμμετέχουν παλαιότεροι μαθητές. Λένε, μάλιστα, ότι και να ολοκληρώσουν τον κύκλο των σεμιναρίων, θα συνεχίσουν να έρχονται. Το ευχάριστο, βέβαια, είναι ότι κάθε φόρα έχουμε και πολλούς καινούριους», μας λέει ο κ. Ξενόπουλος.

Παρά τον περιορισμένο χρόνο που του απομένει από τα συχνά ταξίδια του για την αγιογράφηση ναών και τη διοργάνωση σεμιναρίων στο εξωτερικό αλλά και τη συγγραφή βιβλίων, ο κ. Ξενόπουλος ασχολείται με τη διδασκαλία της αγιογραφίας στο πλαίσιο σεμιναρίων ανά την Ελλάδα. «Μη νομίζετε ότι το κομμάτι της διδασκαλίας είναι υποτιμητικό. Διδάσκω την αγιογραφία από το 1982. Μου αρέσει να μοιράζομαι τις όποιες γνώσεις έχω με τους σπουδαστές μου, είτε είναι στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να συναναστρέφεσαι με σπουδαστές. Να μπορείς να τους μεταφέρεις με αγάπη αυτό που εσύ νιώθεις, να το αγαπήσουν και οι ίδιοι», εξηγεί ο κ. Ξενόπουλος.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Σπουδή δίπλα σε έναν διακεκριμένο αγιογράφο

«Πρέπει να μάθεις πρώτα το παλιό για να κάνεις κάτι καινούριο»

Ποιο είναι το επίπεδο της αγιογραφίας στην Ελλάδα; «Έχουμε πάρα πολλά ταλέντα στη χώρα μας. Η αγιογραφία, γενικά, πρέπει να εξελίσσεται. Για να γίνεται αυτό, όμως, ο καλλιτέχνης πρέπει να ξέρει τη θεολογία της εικόνας, να ξέρει σχέδιο. Να πιστεύει αυτό που κάνει. Να το αγαπά για να μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό το διαφορετικό θα το κάνει για τη δική του δόξα. Να το κάνει προς δόξαν θεού. Όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι διαφορετικό για να βγεις εσύ μπροστά, έχεις αποτύχει ήδη. Για να έχουμε εξέλιξη στην τέχνη, θα πρέπει να συμβαδίζουν κάποια πράγματα. Θα πρέπει να μας αφήνουν οι επίσκοποι και οι ιερείς, να συνεργαζόμαστε μαζί τους, να μη θέλουν μόνο την κακώς εννοούμενη παράδοση, να κάνουμε τα ίδια και τα ίδια. Από την άλλη πλευρά, ο καλλιτέχνης, για να κάνει κάτι διαφορετικό, θα πρέπει να ξέρει πολύ καλά την παράδοση, να έχει μάθει όλους τους παλιούς καλλιτέχνες. Δεν μπορεί να πει ένας καλλιτέχνης εμένα δεν με εκφράζει αυτό, δεν θα το μάθω, θα κάνω κάτι διαφορετικό. Πρέπει να μάθεις πρώτα το παλιό για να κάνεις κάτι καινούριο», υποστηρίζει ο κ. Ξενόπουλος.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Σπουδή δίπλα σε έναν διακεκριμένο αγιογράφο

Με την ευκαιρία των σεμιναρίων, ρωτήσαμε τον κ. Ξενόπουλο για το νέο Ημερολόγιο της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Ο κ. Ξενόπουλος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Αθωνιάδας. Το Ημερολόγιο του 2018 φέρει την προσωπική του επιμέλεια και έχει εμπλουτιστεί αποκλειστικά με δικές του φωτογραφίες από το Άγιον Όρος. «Μέχρι τώρα για το ημερολόγιο, μαζεύαμε υλικό από διάφορους φωτογράφους για το Αγιον Όρος. Ο ίδιος μου έχω χρόνια που φωτογραφίζω στο Άγιον Όρος. Απαθανάτιζα εικόνες από τα μοναστήρια που είχαν καλλιτεχνική αξία, σαν να είναι ζωγραφικός πίνακας. Το υλικό που υπάρχει μέσα είναι από την οπτική ενός καλλιτέχνη», απαντά.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Σπουδή δίπλα σε έναν διακεκριμένο αγιογράφο

Όσο για το τελευταίο του έργο, ο κ. Ξενόπουλος μας αποκάλυψε ότι είναι πατριαρχικό. «Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μου ανθέθεσε να κάνω τον άγιο Μελέτιο Πηγά για να τον δωρίσει στον Πατριάρχη Ρωσίας τον οποίο θα επισκεφθεί αυτές τις μέρες στην Μόσχα. Για εμένα είναι πολύ τιμητικό καθώς ανήκω στην Αλεξανδρινή Εκκλησία και δουλεύω σε όλη την Αφρική».

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Σπουδή δίπλα σε έναν διακεκριμένο αγιογράφο

Ο Μητροπολίτης Μποτσουάνας στο σεμινάριο αγιογραφίας!

Από μια μητρόπολη της Αφρικής που ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ήταν ο εκλεκτός επισκέπτης τον οποίο είχαν την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου. Ο μητροπολίτης Μποτσουάνας και Free State κ. Γεννάδιος, ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη τις ημέρες του σεμιναρίου, επισκέφθηκε τον χώρο διεξαγωγής του για να δει από κοντά τον στενό του φίλο κ. Ξενόπουλο εν ώρα διδασκαλίας αλλά και να συνομιλήσει με τους συμμετέχοντες. Ο κ. Γεννάδιος, αφού τους γνώρισε όλους, απάντησε στις ερωτήσεις τους για τη ζωή στην Μποτσουάνα και το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας εκεί.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Σπουδή δίπλα σε έναν διακεκριμένο αγιογράφο

«Είναι πολύ τιμητικό για εμένα και τους σπουδαστές μου που ήρθε να τους δει και να τους μιλήσει για την μητρόπολή του. Οι περισσότεροι από αυτούς άκουγαν όλες αυτές τις πληροφορίες για πρώτη φορά», δήλωσε ο κ. Ξενόπουλος για τον κ. Γεννάδιο.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Μποτσουάνας είπε για τον κ. Ξενόπουλο ότι «είναι κοντά μας ως άνθρωπος, ως φίλος, ως καλλιτέχνης. Έχει την επιμέλεια πολλών ναών του Πατριαρχείου. Τον εμπιστευόμαστε για αυτό που είναι, για την αξία του, την ποιότητά του και κυρίως για το ότι είναι αληθινός. Τον αγαπούμε πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως καλλιτέχνη και επιστήμονα». Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι σκοπεύουν να συνεργαστούν στον ναό που θα φτιάξει η μητρόπολη στην πόλη Bloemfontein.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ