Ευκαιρία να κάνουν τα Μυστήρια που ακυρώθηκαν εξαιτίας του δεύτερου εγκλεισμού βρήκαν τα ζευγάρια που είχαν προγραμματισμένους Γάμους και Βαπτίσεις τις ημέρες εκείνες αφού σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε για τις ημέρες των εορτών αυτό είναι εφικτό τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.
Ήδη πολλά ζευγάρια έχουν έρθει σε επικοινωνία με τις ενορίες τους προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να τελεσθούν τα Μυστήρια και μάλιστα οι πιο οργανωμένοι κατόρθωσαν ήδη να εκδώσουν και τις σχετικές άδειες γάμου.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν και δεν τελούν όλες οι Μητροπόλεις Γάμους τις ημέρες εκείνες τηρώντας παλαιά παράδοση σύμφωνα με την οποία λόγω του δεσποτικού χαρακτήρα των συγκεκριμένων εορτών δεν προβλέπεται η τέλεση άλλων Μυστηρίων, αρκετοί ιεράρχες είναι έτοιμοι να το διαχειριστούν διαφορετικά στην περίπτωση που υπάρξουν τέτοια αιτήματα.
«Αυτή η παλιά παράδοση όπου ίσχυε, είχε να κάνει με κανονικές εποχές όπου οι χριστιανοί έχουν στην διάθεση τους όλες τις ημέρες του χρόνου, τώρα που η κατάσταση είναι έτσι σαφώς και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα υπό διαφορετικό πρίσμα» σημείωσε με νόημα υπεύθυνος Γάμων κεντρικής Μητρόπολης που ήδη δέχεται αιτήματα από ενορίες στις οποίες έχουν προσέλθει μελλόνυμφοι ώστε να τελέσουν τους Γάμους που ακύρωσαν τα μέτρα.
ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΑ
Αν και η Κοινή Υπουργική Απόφαση δίνει την δυνατότητα σε όσους τελέσουν τα Μυστήρια τους τις ημέρες εκείνες να έχουν προσκεκλημένους ανάλογους με όσους μπορούν να παρακολουθήσουν τη Θ. Λειτουργία, 25 και 50 δηλαδή, η Εκκλησία προτιμά μια πιο λελογισμένη προσέγγιση.
Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο της Ι. Συνόδου στα Μυστήρια που θα τελεσθούν αυτές τις μέρες θα μπορούν να παρεβρεθούν έως και 9 άτομα όσα ακριβώς και στις κηδείες. Στους Γάμους το ζευγάρι κι άλλοι 7 συγγενείς και στις Βαπτίσεις το μωρό με τους γονείς του, τον κουμπάρο και άλλους πέντε συγγενείς.
Εννοείται πως τραπέζι δεν μπορεί να γίνει και καλό θα ήταν οι ασπασμοί των προσκεκλημένων με τα ζευγάρια που συνηθίζονται μετά το Μυστήριο να αποφευχθούν.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, οι πολιτικοί γάμοι δεν σταμάτησαν ποτέ να τελούνται στα Δημαρχεία της χώρας με πολλούς να αναρωτιούνται γιατί κάποιος που επιθυμεί να παντρευτεί με πολιτικό γάμο μπορεί ενώ την ίδια στιγμή όποιος επιθυμούσε να κάνει τον γάμο του σε ναό, όχι!
Όσοι λοιπόν θέλετε να χορέψετε τον χορό του Ησαΐα… σπεύσατε!