Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:54

ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σουηδίας: “Το μυαλό και η καρδιά μας βρίσκονται στα αθώα θύματα που έχουν παγιδευτεί στον παραλογισμό του πολέμου”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε διαθρησκειακή εκδήλωση ειρήνης για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του αγίου Ιακώβου Στοκχόλμης προσεκλήθη από τον επίσκοπο της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας στη Στοκχόλμη κ. Andreas Holmberg ο μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του σουηδικού κοινοβουλίου, κληρικοί και μέλη άλλων χριστιανικών δογμάτων και ομολογιών και ετέρων θρησκειών καθώς και εκπρόσωποι του ερυθρού σταυρού.

Ο κ. Κλεόπας στην ομιλία του αρχικά ανέφερε πως μόλις οι πρώτοι γενικοί περιορισμοί και τα μέτρα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας άρχισαν βαθμιαία να αίρονται σε όλο τον κόσμο τότε εμφανίστηκε μια νέα απειλή. «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με δέος το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η αγωνία που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες εβδομάδες έφτασε τελικά στο αποκορύφωμά της με την τραγική είδηση ​​της έναρξης των ένοπλων συγκρούσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία».

Όπως τόνισε μάλιστα η ανθρωπότητα κοιτάζει με πόνο και λύπη τα τεκταινόμενα προσευχόμενη για την κατάπαυση του πυρός και την επικράτηση της ειρήνης. «Το μυαλό και η καρδιά μας στρέφεται προς τα αθώα θύματα –τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στον παραλογισμό του πολέμου ηλικιωμένοι και νέοι– και προσευχόμαστε για την προστασία και την απαλλαγή τους “από πάσης θλίψεως, οργής, κινδύνου και ανάγκης”».

Επανέλαβε δε τα αισθήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες όλων των κρατών των ευρωπαϊκών θεσμών και των διεθνών οργανισμών να εργασθούν για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσιμης αυτής καταστάσεως με ειλικρινή διάλογο, ο οποίος αποτελεί το μόνο μέσο επίλυσης κάθε προβλήματος και αντιμετώπισης κάθε διαφοράς.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας στη συνέχεια επεσήμανε πως όπως ακριβώς μετά τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα κράτη σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και εγκαινίασαν μια εποχή ευημερίας άνευ προηγουμένου, «με τον ίδιο τρόπο μία από τις ευλογίες που προέκυψαν από την πανδημία του Covid-19 ήταν η ικανότητα της ανθρωπότητας να συνεργαστεί για το κοινό καλό. Οι χώρες συνεργάστηκαν, μοιράζοντας γνώσεις, πόρους και άλλα αγαθά για να δαμάσουν τον σιωπηλό και αόρατο αυτό δολοφόνο», υπογράμμισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως επιστήμονες και ερευνητές, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες και καθημερινοί πολίτες, συγκέντρωσαν τις προσπάθειές τους, τις προσευχές και τις ελπίδες τους καθώς συμμετείχαν σε ενεργό διάλογο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κοινού αυτού εχθρού».

«Οι θρησκευτικοί ηγέτες οι οποίοι συμμορφώθηκαν πλήρως με τις κυβερνητικές οδηγίες και υπεβλήθησαν σε πολλές θυσίες για να αναδείξουν ως υψίστη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, οφείλουν τώρα να ηγηθούν του μηνύματος ειρήνης και διαλόγου. Οι πολιτικοί ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να συνεργαστούν και πάλι για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου σε περιφερειακές κρίσεις και διμερείς προκλήσεις όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», κατέληξε ο μητροπολίτης Σουηδίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ