Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 | 22:23

ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΕΨΑΛΛΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΛΕΟΠΑ

Σουηδίας: “Ο ποντιακός ελληνισμός παρά τα δεινά που υπέστη διατήρησε ανόθευτη την εθνική συνείδηση και την ορθόδοξη πίστη”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης χοροστάτησε το πρωί της Κυριακής προ της του Χριστού Γεννήσεως ο μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας. Στο τέλος της λατρευτικής συνάξεως ο ιεράρχης μίλησε καταλλήλως στο εκκλησίασμα αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή η οποία παραθέτει το γενεαλογικό δένδρο των προγόνων του Ιησού.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως, “τι να σημαίνει άραγε αυτός ο κατάλογος εβραϊκών ονομάτων; Για τους Ιουδαίους, την αναγκαιότητα να υπογραμμισθεί η καταγωγή του Μεσσία από τον Δαυίδ, ενώ για την ανθρωπότητα διαχρονικά σημαίνει την πρόσληψη ολόκληρης της ανθρώπινης φύσης, της αμαυρωθείσης από την πτώση και την αμαρτία, από τον Θεό Λόγο.

Άλλωστε, οι πρόγονοι του Κυρίου είχαν γνωρίσει την αμαρτία και συγχρόνως βάραινε την ψυχή τους το προπατορικό αμάρτημα. Ανάμεσα στα ονόματα της γενεαλογίας του Κυρίου αναφέρονται φονείς, μοιχοί και αιμομίκτες. Αυτό συμβαίνει, για να μην αποκλεισθεί κανείς από την σωτηρία που θα φέρει ο Θεός στον κόσμο. Έρχεται, λοιπόν ο αναμάρτητος και δέχεται να σηκώσει στους ώμους του τις αμαρτίες όλων μας για να μάς λυτρώσει από το κράτος της αμαρτίας. Ο σύγχρονος άνθρωπος, αφού όρθωσε τόσα είδωλα, αφού λάτρεψε την κτίση παρά τον Κτίσαντα κουρασμένος και απογοητευμένος, ψάχνει και πάλι από την αρχή να βρει τον δρόμο και τον προαιώνιο στόχο της αληθινής του φύσης δηλαδή αναζητά τον Θεό.

Η εορτή των Χριστουγέννων μάς βοηθά να κατανοήσουμε ότι ο αληθινός δρόμος που επιτρέπει στον άνθρωπο να βρεθεί και πάλι κοντά στον Θεό είναι η Γέννηση του Κυρίου μας. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ευαγγελίου: “Οὐδείς ἔρχεται πρός τόν Πατέρα εἰ μή δι’ ἐμοῦ”. (Ἰωάν. 14,6) Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να μάς δείξει το δρόμο που οδηγεί στην θέωση, δηλαδή να γίνουμε “θεοί κατά χάριν” όπως λέγουν οι Πατέρες της Εκκλησίας.”

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Επίσκοπος καλωσόρισε τα 23 μέλη της νεολαίας του Συλλόγου Ποντίων Στοκχόλμης “Εύξεινος Πόντος”, τα οποία συνοδευόμενα από τον λυράρη κ. Χ. Ξανθόπουλο, έψαλλαν ακολούθως παραδοσιακά Ποντιακά κάλαντα, ενώπιον του εκκλησιάσματος.

Ο μητροπολίτης Κλεόπας προσεφώνησε τους νέους λέγοντας πως “έχουμε την μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης τα παιδιά μας από τον Σύλλογο Ποντίων Στοκχόλμης “Εύξεινος Πόντος”. Ήλθαν με τους γονείς τους και με μέλη του συλλόγου τους για να μάς εισαγάγουν μέσω της Ποντιακής παραδόσεως στο κλίμα των ημερών.

Καθώς μιλούμε για τον Ποντιακό Ελληνισμό η σκέψη μας περιστρέφεται στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας, όπου ξεκίνησε και ξετυλίχτηκε στο διάβα των αιώνων η ιστορία ενός λαού από την μυθολογία, συνέχισε με τους φιλοσόφους και ανέδειξε καταξιωμένους επιστήμονες, εμπόρους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και αγίους όπως ο Ευγένιος ο Τραπεζούντιος και ο Γρηγόριος ο Νεοκαισαρείας, ενώ ανεδείχθησαν και ιστορικά μοναστήρια, όπως της Παναγίας Σουμελά, του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.    

Ως Γένος και Έθνος, είμαστε ευγνώμονες στον Ποντιακό Ελληνισμό, ο οποίος, παρά τα δεινά και τις δοκιμασίες που υπέστη κατόρθωσε να διατηρήσει ανόθευτη την εθνική συνείδηση και την Ορθόδοξη πίστη και να μετατρέψει τον πόνο του ξεριζωμού σε δημιουργία και εφευρετικότητα, φέρνοντας ένα νέο πνεύμα στην Μητέρα Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ