Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:48

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ FORBES Ο ΡΩΣΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ

Σκληρό χτύπημα της ιταλικής Corriere Della Sera κατά του βαθύπλουτου πατριάρχη Μόσχας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera σε σημερινό δημοσίευμά στην ηλεκτρονική έκδοση της με τίτλο «Ο Κύριλλος, από τον «δίκαιο πόλεμο» στο ρολόι των 30 χιλιάδων δολαρίων. Ποιος είναι ο Πατριάρχης Μόσχας που αρνείται την εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρει ότι ο Ρώσος πατριάρχης βρίσκεται στο στόχαστρο  του έκτου πακέτου κυρώσεων από πλευράς ΕΕ.

Η εφημερίδα επαναλαμβάνει τη δήλωση του Κυρίλλου σύμφωνα με την οποία η Ρωσία δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν. «Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν, μόνο υπερασπίστηκε τα σύνορά της» είχε δηλώσει ο κατά κόσμον, Βλαδίμηρος Μιχαήλοβιτς, που ίσως δεν πήρε στα σοβαρά την παραίνεση του Πάπα  Φραγκίσκου «να μην μετατραπεί σε παπαδάκι του Πούτιν» όπως ο ίδιος ο Ποντίφικας αποκάλυψε σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα.

Στη συνέχεια, στο ίδιο άρθρο της ιταλικής εφημερίδας, τονίζεται ότι «ήδη από την αρχή του πολέμου ο Κύριλλος «κουνάει το θυμιατό» για να επευλογήσει τον αγώνα των «λεγομένων παγκόσμιων αξιών» κατά του λόμπι των ομοφυλοφίλων και της «παρέλασης των ομοφυλοφίλων» ως «τεστ ελευθερίας» όπως αυτός εκλαμβάνεται στη διεστραμμένη Δύση».

Όμως τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να του επιβάλει κυρώσεις με το έκτο «πακέτο» μέτρων ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει ο κίνδυνος να έλθουν στην επιφάνεια τα φημολογούμενα πλούτη που πάντα αρνιόταν ή απέκρυπτε ο Κύριλλος για χρόνια. Και μιλάμε για 4 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με έκθεση του Forbes του 2006 ή από 4 έως οκτώ δισεκατομμύρια αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις της Novaya Gazeta.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πατριάρχης Κύριλλος προσπαθεί να δει οντολογικά τη σύγκρουση, μεταξύ καλού και κακού. Να ερμηνεύσει τον πόλεμο όχι «μόνο ως πολιτικό ζήτημα» αλλά ως «ζήτημα σωτηρίας του ανθρώπου, για το πού θα καταλήξει η ανθρωπότητα», εν ολίγοις, «ένας αγώνας που δεν έχει φυσική αλλά μεταφυσική σημασία».

Στο άρθρο γίνεται λόγος για τα «πάθη» του Πατριάρχη Κύριλλου όπως το χειμερινό και θαλάσσιο σκι, η πολυτελής κατοικία στη Μόσχα και το σαλέ στις ελβετικές Άλπεις, στο καντόνι της Ζυρίχης. Ενώ δεν παραλείπεται η αναφορά στη περίφημη φωτογραφία όπου φορούσε ένα ρολόι Breguet τριάντα χιλιάδων δολαρίων στον καρπό του, το οποίο ως εκ θαύματος εξαφανίστηκε με τη βοήθεια του Photoshop χωρίς ωστόσο να εξαφανιστεί  και η αντανάκλαση στο τραπέζι. Το Πατριαρχείο είχε ζητήσει συγγνώμη για το ρετούς, σημειώνεται.

Κλείνοντας στο άρθρο γίνεται λόγος για την αντιπολιτευτική στάση του Μητροπολίτη Πσκόφ Τύχωνα ενώ επισημαίνεται ότι δεν είναι μια  καλή περίοδος για την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρωσία. Η Ιερά Σύνοδος που επρόκειτο να συγκληθεί τον Μάιο αναβλήθηκε για το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Δεν παραλείπεται να υπογραμμιστεί η απομόνωση που βιώνει η Ρωσική Εκκλησία τόσο εντός όσο και εκτός Ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, υπάρχουν 113,5 εκατομμύρια πιστοί στη Ρωσία και 8,2 εκατομμύρια στη Λευκορωσία. Στην Ουκρανία υπήρχαν 30 εκατομμύρια, συνδεδεμένα με το Πατριαρχείο της Μόσχας, με 10.377 ενορίες. Τώρα, όπως είναι προφανές, τονίζεται στο άρθρο, εγκαταλείπουν τον Κύριλλο στην τύχη του και πηγαίνουν αλλού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ