Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

Σκέψεις για τέλος στα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα των 20 και 30+ αρχιερέων κατά τη διάρκεια της χειροτονίας νέων μητροπολιτών προκάλεσε  το για τις ανάγκες των μέτρων κατά της πανδημίας πλαφόν που επιβλήθηκε στις χειροτονίες που τελέσθηκαν χθες και σήμερα στον καθεδρικό των Αθηνών και που θα ισχύσει και για τις επόμενες τρεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info αναφέρουν πως τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και οι περισσότεροι από τους μητροπολίτες που συμμετείχαν ή παρακολούθησαν τις δυο χειροτονίες με τη συμμετοχή μόλις έξι αρχιερέων συλλειτουργών του Προκαθημένου εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την εικόνα που εξέπεμψε η Εκκλησία.

Μέχρι σήμερα  η «παράδοση» ήθελε τη συμμετοχή στο Συλλείτουργο και την χειροτονία σχεδόν όλων των ιεραρχών που ψήφισαν για την εκλογή του νέου αρχιερέα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις το πλήθος των αρχιερέων ήταν τέτοιο, που η θέση του Αρχιεπισκόπου έπρεπε να μεταφερθεί πίσω από την μέση του καθεδρικού ναού, λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο του ναού, ώστε να χωρέσουν όλοι οι αρχιερείς.

Η συνήθης συμμετοχή αρχιερέων σε χειροτονία (photo αρχειου: Χρήστος Μπόνης)

Τόσο στην χειροτονία του νέου μητροπολίτη Λαγκαδά Πλάτωνα χθες όσο και σε αυτήν του νέου μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου σήμερα το πρώτο θέμα συζήτησης των περισσότερων από τους παριστάμενους ήταν η έλλειψη αυτής της υπερβολής κάτι το οποίο συντέλεσε στην καλή ροή του τελετουργικού αλλά και στην ολοκλήρωση της Θ. Λειτουργίας σε μια αποδεκτή για όλους ώρα.

Η χθεσινή χειροτονία του νέου μητροπολίτη Λαγκαδά (photo Χρήστος Μπόνης)

Ύστερα από αυτό, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το μέτρο που προκάλεσε η ανάγκη της πανδημίας ήρθε για να μείνει, ενώ δεν είναι λίγοι κι αυτοί που πιστεύουν πως αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και κατά την τελετή ενθρονίσεως που ακολουθεί τις χειροτονίες όπου επίσης συνηθίζεται η συμμετοχή δεκάδων αρχιερέων.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: