Μια εβδομάδα, σχεδόν, μετα την αποκάλυψη του orthodoxia.info πως η Αίγυπτος δημεύει την περιουσία της Μονής Σινά, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε κλείσιμο της Μονής και έξωση των μοναχών αφού πλέον ο χώρος δεν θα ήταν βιώσιμος γι’ αυτούς, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, Ελλάδα και Αίγυπτος κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει το απόγευμα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όπου θα επιχειρήσει να «αναστήσει» μια αθετημένη συμφωνία, στη σύνταξη της οποίας η Αίγυπτος συμμετείχε από την πρώτη στιγμή. Υπήρχε μάλιστα η δέσμευση πως θα υπογράψει αυτό που η ίδια είχε επίσημα δηλώσει στην UNESCO, πως δηλαδή ιδιοκτήτες της Μονής είναι οι μοναχοί της.
Τα μηνύματα που εκπέμπονται όλες αυτές τις μέρες από πλευράς Αιγύπτου δεν είναι ιδιαίτερα θετικά. Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους η Προεδρία αλλά και το ΥΠ.ΕΞ της χώρας δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στην συμφωνία και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επιμένοντας στο να εγγυούνται μόνο την διατήρηση του πνευματικού και ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της.
Την ίδια στιγμή δεν λείπουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ακόμη πιο ακραίες απόψεις, όπως ο ανταποκριτής της κρατικής τηλεόρασης και της κρατικής εφημερίδας της Αιγύπτου στην Αθήνα ο οποίος με άρθρο του στα «Νεα» χθες υπεραμύνθηκε την απόφαση των δικαστηρίων της χώρας του λέγοντας πως το Σινλα είναι στρατηγικής σημασίας για την Αίγυπτο η οποία δεν μπορεί να δεχθεί ξένες ιδιοκτησίες εκεί.
Ο κ. Αμπντελσατάρ μάλιστα, υπενθυμίζει στους Έλληνες, το σκάνδαλο του μακαριστού Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου ο οποίος πούλησε εκκλησιαστική γη στους Ισραηλινούς, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ
Μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά δεν έχει αφήσει να διαρρεύσει το παραμικρό από τις προθέσεις και την στόχευση της στις σημερινές συνομιλίες στο Κάϊρο. Ωστόσο η αλλαγή πλεύσης στις δημόσιες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δεν αρκείται πλέον στην ικανοποίηση για την διατήρηση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής αλλά ζητά επιστροφή στα συμφωνηθέντα, δείχνει πως η Αθήνα προσέρχεται φιλικά μεν αποφασισμένη δε.
Την ίδια στιγμή οι Σιναΐτες μοναχοί που σε αυτή τη φάση δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αναμένουν ενημέρωση από τις δυο κυβερνήσεις για το που θα καταλήξουν. Αν και ο στόχος τους είναι να λήξει το ζήτημα χωρίς επιπλέον εμπλοκές, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν τετελεσμένα στην περίπτωση που υπάρξει εξέλιξη η οποία δεν εξυπηρετεί την ιστορία της Μονής.
Το «κλειδί» αυτή τη στιγμή είναι η ιδιοκτησία της Μονής κι όπως όλα δείχνουν εκεί επικεντρώνονται όλες οι πλευρές.