Τε, 12/06/24 | 19:24

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η κυβερνοασφάλεια ήταν το κεντρικό θέμα του επιμορφωτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και εκπροσώπων της Πολιτείας.

Σκοπός του επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν να καταγράψει τους κινδύνους που υπάρχουν στο κυβερνοχώρο (διαδίκτυο), να αναδείξει τις απειλές στις νέες μορφές επικοινωνίας και τέλος να δώσει τη δυνατότητα στα στελέχη και τους συνεργάτες του Ι.Π.Ε. να γνωρίσουν τρόπους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά περίπου εκατό άτομα μεταξύ αυτών ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Αθανάσιος, συντονιστές των Μητροπόλεων και συνεργάτες της Πράξης «Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων ενοριακών ναών».

Το σεμινάριο είχε τον τίτλο «Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων και Κυβερνοασφάλεια». Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης: «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Στην αρχή του σεμιναρίου αναγνώστηκε χαιρετισμός του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελ. Οικονόμου, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό οι κ. Πάνος Αλεξανδρής, Γεν. Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η κα Φλωρεντία Καραβατά, Προϊσταμένη της Ε.Υ.Δ., εκ μέρους της κυρίας Νίκης Δανδόλου, Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Διευθύνοντας  Εταίρος  της Δικηγορικής Εταιρείας «Κανελλόπουλος – Χ. Ζέρβα», ο οποίος είναι νομικός υπεύθυνος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα  για το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Ι.Α.Α.

Ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, ως Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.  «για την στήριξη και πνευματική καθοδήγηση στις επιμορφωτικές δράσεις και στο γενικότερο έργο του Ιδρύματος». Αφού ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας και τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, αναφέρθηκε στη σημασία του λέγοντας ότι στην εποχή μας είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουμε όλοι μας πώς θα προστατεύουμε και θα διαφυλάσσουμε τα προσωπικά δεδομένα και ιδιαίτερα οι φορείς, όπως το Ι.Π.Ε., στα μητρώα του οποίου είναι καταχωρισμένοι περισσότερα από 14.000 άτομα και το οποίο υλοποιεί πρόγραμμα ψηφιακής καταγραφής, αποτύπωσης, διάσωσης, τεκμηρίωσης της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς (μνημεία, φορητές εικόνες, εκκλησίες, εκκλησιαστικά σκεύη, κειμήλια), προκειμένου να προστατευτεί ο πολιτιστικός εκκλησιαστικός πλούτος.

Ακολούθησε εισήγηση από τον Αστυνομικό Διευθυντή και Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Βασίλειο Παπακώστα και τον Αστυνόμο Α΄ Ευθύμιο Λύσσαρη με θέμα την Κυβερνοασφάλεια και την ασφαλή διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Ειδικότερα αναπτύχθηκαν τα θέματα, τρέχουσες μορφές απειλών στο διαδίκτυο και μέτρα προστασίας, κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε πληροφοριακά συστήματα και υποκλοπή δεδομένων (κοινωνική μηχανική/ phising/ smishing/ vishing), ενέργειες αντιμετώπισης περιστατικών ασφαλεία, κανονισμός για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και μέτρα  ασφαλούς απομακρυσμένης εργασίας.

Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν πρακτικές για την καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη προστασία στον κυβερνοχώρο και δόθηκε έμφαση στις πολιτικές ασφάλειας αρχείων και στο back up που είναι απαραίτητο σε κάθε φορέα ή επιχείρηση.

Στη συνέχεια ακολούθησε εισήγηση με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων», ο κ. Στέργιος Κωνσταντίνου, Δικηγόρος LLM, εξειδικευμένος σε θέματα προσωπικών δεδομένων – DPO – και εξουσιοδοτημένος από το Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. για την ανωτέρω πράξη. Ο κ. Κωνσταντίνου, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το Ι.Π.Ε. σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως είναι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έχοντας συμμορφωθεί πλήρως με τις επιταγές του Ενωσιακού και Εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (με πιστοποιητικό Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015).

Ακολούθως μίλησε ο Μακαριώτατος, ο οποίος υπέβαλε ενδιαφέροντα ερωτήματα περί του τι είναι προσωπικά δεδομένα, ποια είναι τα όριά τους και πώς μπορεί η Εκκλησία να τα διαχειριστεί ώστε και να τα προστατέψει αλλά και να ακολουθεί τα όσα προβλέπει ο νόμος. Οι παρεμβάσεις του Μακαριωτάτου προκάλεσαν μία εποικοδομητική συζήτηση από την οποία διεξήχθησαν ωφέλιμα συμπεράσματα. Ο Αρχιεπίσκοπος κλείνοντας συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους και ευχήθηκε όλες αυτές οι δράσεις να είναι προς όφελος της Εκκλησίας και της πατρίδας μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ι.Π.Ε., το οποίο αποτελεί έναν από τους ελάχιστους φορείς που έχει ως προτεραιότητα την διασφάλιση των πληροφοριών που διαχειρίζεται έχει προχωρήσει:

  • Στην ανάπτυξη για την σύννομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και τη διαχείριση των αιτημάτων των υποκειμένων.
  • Στην κατάρτιση και κοινοποίηση/ανάρτηση ενημερωτικών σημειωμάτων.
  • Στην κατάρτιση συμβάσεων επεξεργασίας δεδομένων με αντισυμβαλλομένους, που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του Ι.Π.Ε..
  • Στη διαμόρφωση των νομικά προβλεπόμενων εγγράφων για τη διασφάλιση της πλήρους λογοδοσίας τους (λ.χ. αρχείο δραστηριοτήτων).
  • Στην πλήρη εκπαίδευση του προσωπικού του στις βασικές έννοιες της προστασίας προσωπικών δεδομένων.
  • Στον ορισμό DPO (Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ