Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 11:38

Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και… ιεραποστολής!

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε δύσκολες τεχνικές της αγιογραφίας, δίπλα στον διακεκριμένο αγιογράφο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, εντρύφησαν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο «προσωπικής διδασκαλίας στην αγιογραφία» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και... ιεραποστολής!

Το τριήμερο σεμινάριο αγιογραφίας, υπό την προσωπική καθοδήγηση του κ. Ξενόπουλου, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέχεια της σειράς σεμιναρίων που έχει υλοποιήσει ο Άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και... ιεραποστολής!

Οι συμμετέχοντες είχαν, παράλληλα, την ευκαιρία να μυηθούν στο ιεραποστολικό φρόνημα και να γνωρίσουν από πρώτο χέρι το έργο, τις προκλήσεις και τους κινδύνους της ιεραποστολής από τον μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως, Τανζανίας και Σεϋχελλών κ. Δημήτριο. Ο κ. Δημήτριος, ο οποίος συνδέεται με τον τον κ. Ξενόπουλο με πολυετή φιλία, επισκέφθηκε τον χώρο του σεμιναρίου, είδε από κοντά την πρόοδο του έργου των μαθητών και συνομίλησε αρκετή ώρα μαζί τους.

Ο άγιος Παΐσιος και το σεμινάριο

Το θέμα του συγκεκριμένου σεμιναρίου ήταν η διχρωμία. “Το σκεπτικό μας στην αρχή ήταν να κάνουμε μια μονοχρωμία αλλά θα ήταν πολύ δύσκολο θέμα για αυτούς που ασχολούνται πρώτη φορά”, αναφέρει ο κ. Ξενόπουλος. “Έτσι, απόφασίσαμε να κάνουμε διχρωμία για να είναι πιο βατό το σεμινάριο στους περισσότερους”, προσθέτει.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και... ιεραποστολής!

Το μάθημα στο σεμινάριο είναι ιδιαίτερο. Γίνεται, δηλαδή, προσωπική διδασκαλία από τον κ. Ξενόπουλο ο οποίος φιλοτεχνεί ξεχωριστό έργο δίπλα σε κάθε μαθητή και προχωρά ανάλογα με την απόδοσή του. Με το τέλος του σεμιναρίου, που διαρκεί είκοσι ώρες, ο κάθε μαθητής έχει ολοκληρώσει το δικό του έργο.

Το έργο που φιλοτέχνησαν αυτή τη φορά οι μαθητές με την τεχνική της διχρωμίας ήταν ο άγιος Παΐσιος. “Είναι ένα πρόσωπο γνωστό μας, ένας άγιος της εποχής μας και όλοι τον ξέρουν. Οι μαθητές αγκάλιασαν την επιλογή του αγίου με πολύ θετικά σχόλια και τα πήγαν καλά”, δηλώνει ο κ. Ξενόπουλος.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και... ιεραποστολής!

Το πρότυπο που ακολούθησαν οι μαθητές είναι του ίδιου του αγιογράφου. Πρόκειται για έργο φτιαγμένο με λάδι. “Επέλεξα αυτό γιατί έχει πολύ καθαρά τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αγίου Παϊσίου. Οι φωτογραφίες του συνήθως δεν είναι τόσο καθαρές”, εξηγεί ο κ. Ξενόπουλος.

Οι καμβάδες που χρησιμοποίησαν οι μαθητές προέρχονται από το εργαστήριο του κ. Ξενόπουλου. Δούλεψαν από την αρχή σε αυτούς με δύο χρώματα, το λευκό και μια απόχρωση της ώχρας. “Είναι πολύ δύσκολο να παλέψεις με ένα ή δύο χρώματα. Στην πολυχρωμία μπορείς να συμπληρώσεις, να αφαιρέσεις. Στη διχρωμία, όμως, πρέπει να δημιουργήσεις όγκους μόνο με δύο χρώματα”, επισημαίνει ο Άρχων αγιογράφος.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και... ιεραποστολής!

Σκοπός η κατανόηση και όχι η απόδοση

“Η τεχνική της διχρωμίας που δοκιμάσαν οι συμμετέχοντες, παρά τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας της, θα τους βοηθήσει να καταλάβουν περισσότερα πράγματα για την αγιογραφία από το να αποδώσουν”, υπογραμμίζει ο κ. Ξενόπουλος. Σκοπός των σεμιναρίων, άλλωστε, “δεν είναι να πάρουμε όλοι ένα έργο φεύγοντας και να είναι εξαιρετικής ή μέτριας ποιότητας. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Αυτό που μας ενδιαφέρει, τουλάχιστον σε αυτό το μάθημα της διχρωμίας, είναι οι μαθητές περισσότερο να καταλάβουν, να αποκομίσουν και όχι τόσο να αποδώσουν. Η απόδοση θα έρθει στο δεύτερο ή τρίτο έργο. Γιατί αν δεν αφομοιώσουν αυτό που μαθαίνουν τώρα, και δεύτερο και τρίτο έργο να κάνουν δεν θα το καταφέρουν”, επισημαίνει ο διακεκριμένος αγιογράφος.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και... ιεραποστολής!

Σεμινάριο… επιβράβευση

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο του κ. Ξενόπουλου έχουν παρακολουθήσει και τα προηγούμενα που έχει διοργανώσει ο ίδιος. “Αυτό το μάθημα είναι σαν να τους το χρωστούσα. Είναι σαν δώρο στους παλαιότερους αλλά και στους καινούριους γιατί πολύ δύσκολα θα τους δείξει κάποιος να κάνουν διχρωμία ή μονοχρωμία. Έτσι, σκέφτηκα, αφού κάναμε τόσα θέματα μέχρι τώρα, ας κάνουμε κάτι διαφορετικό ως επιβράβευση”, δηλώνει ο κ. Ξενόπουλος.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και... ιεραποστολής!

Όσοι είχαν παρακολουθήσει έξι σεμινάρια, κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου έδωσαν εξετάσεις για να αποκτήσουν τίτλο παρακολούθησης που φέρει την υπογραφή του κ. Ξενόπουλου. “Ένα από τα θέματα των εξετάσεων ήταν να φτιάξουν κάτι με δική τους τεχνοτροπία. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να εξωτερικεύσουν τον εσωτερικό τους εαυτό”, επισημαίνει ο κ. Ξενόπουλος.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και... ιεραποστολής!

Ο μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως και το πορτρέτο του

Τη δεύτερη μέρα του σεμιναρίου, ο μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος επισκέφθηκε τους μαθητές και τον Άρχοντα αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Αφορμή ήταν το πορτρέτο του το οποίο φιλοτέχνησε ο κ. Ξενόπουλος. Αιτία αποτέλεσε η μακρόχρονη φιλία που συνδέει τους δύο άνδρες. “Μεγάλη τιμή για μένα, το σεμινάριο και τους συμμετέχοντες η παρουσία του μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως σήμερα εδώ. Μας συνδέει φιλία είκοσι και πλέον χρόνων. Με χαροποιεί γιατί, όταν οι φιλίες ξεκινήσουν με γερές βάσεις, σταθεροποιούνται και δεν χάνονται μέσα στον χρόνο”, δήλωσε ο κ. Ξενόπουλος.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και... ιεραποστολής!

Όσο για το πορτρέτο του κ. Δημητρίου, ο κ. Ξενόπουλος είπε ότι “το έχω κάνει εδώ και πολύ καιρό και έπρεπε κάποια στιγμή να του το δώσω. Ήταν μια καλή ευκαιρία να έρθει στο σεμινάριο, να γνωρίσει τους σπουδαστές, να τους μιλήσει για την ιεραποστολή και να του το προσφέρω”.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και... ιεραποστολής!

“Μας συνδέει πολύ ωραία φιλία. Ο κ. Ξενόπουλος βοηθά την ιεραποστολή μας και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Έργα του κοσμούν το Πατριαρχείο. Ήταν μεγάλη ευλογία που αγιογράφησε τον πατριαρχικό ναό. Πιστεύω ότι αυτός που μας συνέδεε πάντοτε ήταν ο άγιος Παΐσιος γιατί κι εγώ είμαι παιδί του γέροντα”, δήλωσε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ένα σεμινάριο αγιογραφίας και... ιεραποστολής!

Ο κ. Δημήτριος μίλησε στους συμμετέχοντες για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι άνθρωποι στην Τανζανία, την ανάγκη που έχουν ακόμη και για το πιο απλό αγαθό όπως είναι το καθαρό νερό αλλά και για το έργο που επιτελεί εκεί η ιεραποστολή. Τους προέτρεψε, μάλιστα, “αν φτιάξετε ένα έργο που δεν σας αρέσει ή δεν σας ικανοποιήσει, μην το πετάξετε. Να το δωρίσετε σε εμάς κι εμείς θα το αξιοποιήσουμε προς όφελος της ιεραποστολής”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ