Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 | 14:26

Νέο σεμινάριο αγιογραφίας από τον Άρχοντα Αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Κ. Ξενόπουλο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Την ευκαιρία να μαθητεύσουν για λίγες μέρες δίπλα στον διακεκριμένο αγιογράφο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο θα έχουν όσοι δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο αγιογραφίας που διοργανώνει ο Άρχων Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

Το τριήμερο σεμινάριο αγιογραφίας, υπό την προσωπική καθοδήγηση του κ. Ξενόπουλου, με θέμα τη διδασκαλία της μονοχρωμίας και της διχρωμίας θα πραγματοποιηθεί 8- 10 Ιουνίου σε ξενοδοχείο στα δυτικά της πόλης.

Αν και πρόκειται για έκτακτο σεμινάριο που θα καλύψει το αίτημα για διδασκαλία της μονοχρωμίας και της διχρωμίας, θα υπάρξει και διδασκαλία της κλασικής εικόνας με την αγιορείτικη τεχνοτροπία για όσους από τους συμμετέχοντες δεν έχουν παρακολουθήσει προηγούμενο σεμινάριο του αγιογράφου.
Το μάθημα είναι ιδιαίτερο, γίνεται, δηλαδή, προσωπική διδασκαλία όπου ο αγιογράφος φιλοτεχνεί ξεχωριστό έργο δίπλα σε κάθε μαθητή και προχωρά ανάλογα με την απόδοσή του.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Σπουδή δίπλα σε έναν διακεκριμένο αγιογράφο

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται σε είκοσι ώρες. Με το τέλος του σεμιναρίου, ο κάθε μαθητής ολοκληρώνει το δικό του έργο. Ο κ. Ξενόπουλος αγιογραφεί ξεχωριστά για τον κάθε μαθητή και εκείνος, βήμα προς βήμα, μεταφέρει στο ειδικά επεξεργασμένο ξύλο τα στάδια που μόλις έχει διδαχθεί.

Όλο το τμήμα του σεμιναρίου κινείται με τους ίδιους ρυθμούς σε διαφορετικές, όμως, τεχνοτροπίες για τον κάθε μαθητή, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών του και τα ενδιαφέροντά του. Στον κάθε συμμετέχοντα παρέχονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη φιλοτέχνηση του έργου (καβαλέτα, χρώματα σε σκόνη, υλικοτεχνική υποδομή, ειδικά επεξεργασμένη επιφάνεια για το έργο, κεράσματα στα διαλείμματα) εκτός από τα πινέλα. Κάθε μαθητής φροντίζει να έχει μαζί του τα πινέλα που θα χρησιμοποιήσει.

Σχετικά με τις προοπτικές που ανοιγεί το σεμινάριο στους συμμετέχοντες, ο κύκλος παρακολούθησης έξι σεμιναρίων δίνει τη δυνατότητα εξέτασης από τριμελή επιτροπή για την απόκτηση τίτλου.

Ποιος είναι ο διδάσκων;

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Σπουδή δίπλα σε έναν διακεκριμένο αγιογράφο

Ο κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος είναι Άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Πρόκειται για τίτλο τιμής που του αποδόθηκε σε ειδική τελετή και αναφέρεται στην ξεχωριστή διάκριση που έκανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο πρόσωπο του καλλιτέχνη.

Ο κ. Ξενόπουλος υπήρξε μαθητής και καθηγητής της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους. Έζησε 15 χρόνια στο Άγιον Όρος μελετώντας και αποδίδοντας πιστά τα έργα του Πανσέληνου στον ναό του Πρωτάτου. Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η επιρροή που είχε το Περιβόλι της Παναγίας στην ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη. Αν μελετήσει κανείς το έργο του, βλέπει πως το Άγιον Όρος έχει διαπεράσει όλη του την καλλιτεχνική πορεία, είτε πρόκειται για έργα ζωγραφικά, συγγραφικά, γλυπτά, ψηφιδωτά.

Σήμερα έχει ως βάση την Καραπιπέρειο Σχολή Αγιογραφίας στην Κατερίνη αλλά ζει και εργάζεται σε όλο τον κόσμο. Διδάσκει στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε σεμινάρια ως προσκεκλημένος καθηγητής. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις για το έργο του. Η σημαντικότερη, όμως, διάκριση για τον κ. Ξενόπουλο είναι αυτή που βλέπει στα μάτια των μαθητών του, οι οποίοι, από όπου κι αν προέρχονται, του τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια και εκτίμηση.

Το σεμινάριο αγιογραφίας θα πραγματοποιηθεί 8 ως 10 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Lazart Hotel στη Σταυρούπολη. Για να δηλώσετε συμμετοχή αλλά και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του σεμιναρίου, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 6940564123 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://konxenopoulosagiografos.wordpress.com

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Νέο σεμινάριο αγιογραφίας από τον Άρχοντα Αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Κ. Ξενόπουλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ