Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 | 13:36

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα η Κυριακή των Βαΐων στο χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ίμβρο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Σε έντονα συγκινησιακά ατμόσφαιρα εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων στον τόπο καταγωγής του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων της Ίμβρου. 

Ο Παναγιώτατος, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον ναό Αγίου Γεωργίου συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, Μοσχονησίων κ. Κυρίλλου και Μύρων κ. Χρυσοστόμου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ιερώνυμος Σωτηρέλης.

Εκκλησιάστηκαν ο Επίσκοπος Στοβίων κ. Ιάκωβος, βοηθός του Μητροπολίτου Στρωμνίτσης κ. Ναούμ, της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, με κληρικούς και λαϊκούς από τη Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. και πιστοί από τους Αγίους Θεόδωρους και άλλα χωριά της νήσου αλλά και Ίμβριοι και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό. 

Μετά την Απόλυση, ο Παναγιώτατος χειροθέτησε στο οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου τους Ιερομόναχους κυρίους Κύριλλο Delovski και Ανατόλιο Lazeski, αδελφούς της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Bigorski της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Επίσης, χειροθέτησε στο οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου τους Πρεσβύτερους κυρίους Αλέξανδρο Dimoski, Boban (Ελευθέριο) Mitevksi και Συμεών Kanturski και απένειμε το ίδιο οφφίκιο στους Πρωτοπρεσβυτέρους κυρίους Νικόλαο Hristoski, Dimche Gjorgjieski, και Κύριλλο Jovanski, κληρικούς διαφόρων Επαρχιών της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και στις προσδοκίες του λαού που τον υποδέχθηκε με επευφημίες, “διότι πιστεύει ότι είναι παντοδύναμος, ότι μπορεί να του ικανοποιήση το ενδόμυχο αίτημά του να κυριαρχήση επί της γης ώστε να απολαμβάνει τις τιμές και τη δόξα αυτού του κόσμου”.

Ο επίσκοπος κ. Ιάκωβος στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Ίμβρο, διότι του δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστεί τα αισθήματα αγάπης του Πατριάρχη για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι αισθάνθηκε έντονα ότι, “εδώ φυλάσσετε την πίστη των Αποστολών και των Αγίων Πατέρων αμώμητη και αναλλοίωτη”.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στη συνέχεια μετέφερε τα σεβάσματα του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου και όλων των αρχιερέων της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, οι οποίοι, όπως είπε, διατηρούν άρρηκτο δεσμό με το Άγιον Όρος, “το οποίο είναι υπό την προστασία και δικαιοδοσία σας”. Ευχαρίστησε, τέλος, τον Παναγιώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική απονομή των οφφικίων προς τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος προσέφερε Βάγια σε όλο το εκκλησίασμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ