PHOTO: Eurokinissi

Ένα βήμα πριν τη μετωπική σύγκρουση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες Εκκλησία και Κυβέρνηση με την πρώτη να ασφυκτιά κάτω από τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της αλλά και να ενοχλείται ιδιαίτερα από τις κυβερνητικές αστοχίες οι οποίες έχουν επιτείνει το πρόβλημα.

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info από το εσωτερικό της Ιεραρχίας αναφέρουν πως αυτή τη φορά δεν είναι οι γνωστές και συχνά ακραίες φωνές που εξεγείρονται αλλά το μέγα πλήθος των μετριοπαθών που πλέον δεν μπορούν να κατανοήσουν τον κλοιό που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση γύρω από τους ναούς.

Αν και τα γεγονότα του αστυνομικού αποκλεισμού του ναού του πολιούχου της Πάτρας Αποστόλου Ανδρέα ενόχλησαν, εντούτοις θεωρήθηκε «μεμονωμένο» περιστατικό από τους περισσότερους ιεράρχες και γενικευμένη αντίδραση δεν υπήρξε. Τα γεγονότα όμως που ακολούθησαν απέδειξαν πως η Πάτρα ήταν μόνο η αρχή, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το orthodoxia.info και πλέον δεν υπάρχει ούτε ένας εντός της Ιεραρχίας που να βλέπει με κατανόηση τα όσα συμβαίνουν.

Επί της ουσίας στα μάτια των ιεραρχών η Κυβέρνηση «διέβη τον Ρουβίκωνα» την στιγμή που αποφάσισε να αντιμετωπίσει με τον γνωστό πλέον τρόπο τους ναούς εκθέτοντάς τους στα μάτια των πιστών, μεγάλος αριθμός των οποίων θεωρεί πως η Ιεραρχία παρέδωσε στην Αστυνομία τα κλειδιά των ναών.

Ενοχλημένος εμφανίζεται να είναι ακόμη και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος γίνεται καθημερινά δέκτης του προβληματισμού των Ιεραρχών που ένας μετά τον άλλο ζητούν έως και απαιτούν η Εκκλησία να λάβει επίσημα ξεκάθαρη θέση.

Εάν μέσα στις επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν βρεθεί η χρυσή τομή ή μάλλον η «βαλβίδα» που θα απελευθερώσει όλη αυτή τη συσσωρευμένη ενέργεια στο εσωτερικό της Εκκλησίας, ουδείς μπορεί να προβλέψει το τι θα επακολουθήσει τις ημέρες των εορτών.

Αυτό που ζητούν μετ’ επιτάσεως κληρικοί και λαϊκοί από την εκκλησιαστική διοίκηση είναι, να βρεθεί τρόπος ώστε να τηρηθούν μεν τα μέτρα που πρέπει ώστε να υπάρξει η ανάλογη προστασία χωρίς όμως αυτό να απαγορεύει την πρόσβαση των πιστών στους ναούς.

«ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ»

Η μεγάλη ενόχληση στο εκκλησιαστικό σώμα ξεκίνησε να συσσωρεύεται όταν κυβερνητικοί αλλά και επιστήμονες άρχισαν να αποδίδουν εμμέσως πλην σαφώς τον «εκτροχιασμό» της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη στον εορτασμό του αγίου Δημητρίου.  «Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε επί σειρά ημερών ρεπορτάζ σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα για τις συνάξεις χιλιάδων στις πλατείες και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης κι όταν η κατάσταση ξεφεύγει να δείχνουν ορισμένοι με το δάχτυλο την Εκκλησία λέγοντας πως όλα ξεκίνησαν από τον εορτασμό του αγίου Δημητρίου» δήλωσε στο orthodoxia.info ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αυτή η προβληματική έγινε πιο έντονη όταν ως αιτιολόγηση για τα μέτρα της Πάτρας εμφανίστηκε ξανά η περίπτωση του αγίου Δημητρίου. «Θα ληφθούν μέτρα στον άγιο Ανδρέα Πατρών ώστε να μην επαναληφθεί η κατάσταση της Θεσσαλονίκης» ακούστηκε πολλές φορές από κυβερνητικά χείλη. Αυτό προκάλεσε νέο κύκλο εσωστρέφειας στην Εκκλησία πολλοί στο εσωτερικό της οποίας άρχισαν να έχουν την πεποίθηση πως επιχειρείται να αποδοθούν στους χώρους λατρείας  ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Η κλιμάκωση των μέτρων που ακολούθησε σε εμβληματικούς ναούς όπως στην αγία Βαρβάρα, Αττικής και Δράμας, στον άγιο Νικόλαο Πειραιώς, Βόλου και Σύρου όπως και σε κάθε ναό ακόμη και μικρά παρεκκλήσια που πανηγύριζαν τις προηγούμενες ημέρες σε συνδιασμό με τις προειδοποιήσεις και για τις επερχόμενες εορτές, εξαφάνισε ουσιαστικά κάθε υπόλειμμα συγκατάβασης από πλευράς Ιεραρχίας, που πλέον σε μεγάλο βαθμό νιώθει με την «πλάτη στον τοίχο».

«Αν δεν γίνει κάτι τώρα θα παραδώσουμε τον λαό του Θεού που νιώθει προδομένος, στα χέρια των κάθε λογής λαϊκιστών, ευσεβιστών και λαοπλάνων» σημείωσε με νόημα έτερος ιεράρχης υπογραμμίζοντας πως εάν δεν γίνει κάτι σύντομα, τα ακραία στοιχεία τόσο εντός όσο και απέναντι από την Εκκλησία θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ώστε να προκαλέσουν σοβαρή κοινωνική αναταραχή με απώτερο στόχο την προώθηση της δικής τους ατζέντας.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999