Ως μια πράξη “συμβολικής βίας” αλλά και μια πράξη “υπαγορευμένη από πολιτική αλαζονεία, πολιτισμική ανασφάλεια, θρησκευτική μισαλλοδοξία” χαρακτήρισε τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κ. Σακελλαροπούλου, σε ανάρτησή της στο Facebook, κάνει λόγο για μια πράξη “που όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο και διακόπτει βάναυσα τον μακραίωνο διαπολιτισμικό διάλογο Ανατολής και Δύσης, αλλά κυρίως προσβάλλει τον βαθύ θρησκευτικό συμβολισμό του Μνημείου και πλήττει την πνευματική και αισθητική αρτιότητά του”.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλοντας να περιγράψει την τέχνη των ψηφιδωτών της Μονής χρησιμοποιεί τα λόγια του Σεφέρη μιλώντας για “τα πιο ωραία και συγκινητικά ψηφιδωτά” ενώ κλείνει επισημαίνοντας πως “η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος θα καταστήσει απρόσιτα και ανεπίσκεπτα μερικά από τα λαμπρότερα ίχνη ενός σπουδαίου πολιτισμού, θα ακυρώσει την ιστορικότητα και την καίρια πολιτισμική λειτουργία του μνημείου και θα αφαιρέσει πολύτιμες ψηφίδες από την οικουμενική κληρονομιά της παγκόσμιας τέχνης”.

Δείτε την ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος, μετά την Αγία Σοφία, και τη Μονή της Χώρας, την μοναδική…

Δημοσιεύτηκε από Katerina Sakellaropoulou στις Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020
Ετικέτες: