Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 | 0:48

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Συνέδριο διευθυντών θρησκευτικών υπηρεσιών ενόπλων δυνάμεων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Συνήλθε κατά το χρονικό διάστημα από Δευτέρα, 6 έως Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 το 34ο Διεθνές Συνέδριο Διευθυντών Θρησκευτικών Υπηρεσιών Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και συνεργαζόμενων με αυτό χωρών, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, με γενικό θέμα:

«Το πρόσωπο και η αποστολή του στρατιωτικού ιερέα

στην τρέχουσα γεωπολιτική και θρησκευτική συγκυρία».

Στο συνέδριο συμμετείχαν 120 σύνεδροι, διαφόρων χριστιανικών ομολογιών και θρησκειών, από εικοσιπέντε και πλέον χώρες.

Οι εργασίες του συνεδρίου έλαβαν χώρα στο κεντρικό μέγαρο του Ορθοδόξου Πατριαρχείου της Ρουμανίας με την ευλογία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ (βλ. ΦΩΤΟ).

Το συνέδριο τίμησε, επίσης, με την παρουσία του και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας, Στρατηγός Daniel Petrescu, ο οποίος και απηύθυνε εμπνευσμένο χαιρετισμό, καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία και μαρτυρία από την ευεργετική παρουσία και δράση κληρικών υπέρ του προσωπικού των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων. Στο συνέδριο προσήλθαν και απηύθυναν χαιρετισμό και άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων από τη Ρουμανία.

Από ελληνικής πλευράς τη Διεύθυνση του Σώματος των Στρατιωτικών Ιερέων εκπροσώπησαν ο Αρχιμ. Μελέτιος Κουράκλης (Δντης ΓΕΕΘΑ/Β7) και ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Μάντζιος (Επιτελής ΓΕΕΘΑ/Β7), ενώ την Κύπρο εκπροσώπησε ο Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Διευθυντής Θρησκευτικού ΓΕΕΦ.

Οι βασικοί ομιλητές του συνεδρίου ήταν:

α) ο καθηγητής ορθόδοξης δογματικής θεολογίας Stefan Buchiu με θέμα The educational mission of the chaplain. Historical and current landmarks (Η εκπαιδευτική αποστολή του στρατιωτικού ιερέα. Ιστορικά και σύγχρονα ορόσημα).

β) ο πανεπιστημιακός καθηγητής Bunaciu Otniel με θέμα: Military chaplains – Vocation, Integrity and ongoing Challenges – a Biblical perspective (Στρατιωτικοί ιερείς – Καθήκον, ακεραιότητα και διαρκείς προκλήσεις – μια βιβλική προοπτική).

γ) ο κληρικός-καθηγητής Marius Talos με θέμα: Warship and worship: brief considerations of an ongoing tension (Πολεμικό πλοίο και λατρεία: σύντομες σκέψεις για μια συνεχιζόμενη ένταση).

δ) ο Δόκτωρ Serban Pavelescu με θέμα: A century and a half of religious assistance in the Romanian Army (Ενάμισης αιώνας ποιμαντικής διακονίας των Ρουμανικών Ενόπλων Δυνάμεων).

ε) η Δόκτωρ Cristina Bragea με θέμα: Religion as a dimension of national security. Historical coordinates and actual dimensions (Η θρησκεία ως διάσταση εθνικής ασφάλειας. Ιστορικές συντεταγμένες και πραγματικές διαστάσεις).

στ) και ο στρατιωτικός ιερέας (Αντιστράτηγος ε.α., Δόκτωρ) Dondi E. Costin με θέμα: Strategic Leadership in Full Spectrum Ministry (Στρατηγική Ηγεσία στην ποιμαντική διακονία ενόπλων δυνάμεων πλήρους φάσματος).

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν λατρευτικές εκδηλώσεις ανά χριστιανική ομολογία και θρησκεία, συσκέψεις, επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους και άλλες εκδηλώσεις.  

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ