Από τους διωγμούς των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή έως τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος περιέγραψε έναν κόσμο στον οποίο, όπως είπε, η αλήθεια εξακολουθεί να πολεμάται και η πίστη χρησιμοποιείται ακόμη και για να ευλογηθούν τα όπλα.
Χοροστατώντας την Κυριακή 26 Ιουλίου στη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Πικρίδιο, αναφέρθηκε στους αναρίθμητους μάρτυρες και ομολογητές που οδηγήθηκαν στον θάνατο για την πίστη τους, συνδέοντας τους διωγμούς των πρώτων χριστιανικών χρόνων με όσα συμβαίνουν και σήμερα.
“Η αλήθεια πολεμάται. Οι οπαδοί του Αναστάντος και πάλι διώκονται, ιδίως στην Μέση Ανατολή, τη μήτρα που γέννησε τον Χριστιανισμό, και η οποία δίδει και στην εποχή μας νεομάρτυρες της πίστεως”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Η πιο αιχμηρή αναφορά του αφορούσε την Ουκρανία. Κατηγόρησε τη ρωσική εκκλησιαστική ηγεσία ότι μιλά για «ιερό πόλεμο», ευλογεί «τα όπλα δυσί ταίς χερσί» και υπόσχεται στους νέους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν εναντίον των Ουκρανών ότι με αυτόν τον τρόπο θα κληρονομήσουν «ζωήν την αιώνιον».
Ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι ο πόλεμος κηρύσσεται συχνά ακόμη και στο όνομα του Χριστού, τον οποίο χαρακτήρισε «Άρχοντα της Ειρήνης», ενώ υπενθύμισε πως η Ρωσία στράφηκε εναντίον μιας ομόδοξης γειτονικής χώρας.
Απέναντι σε αυτήν την εικόνα, τόνισε ότι για τους Ορθοδόξους Ρωμηούς η Ανάσταση του Χριστού σημαίνει ζωή και ανάσταση κάθε ανθρώπου.
Παρά τις δυσκολίες και τις αλλαγές των εποχών, πρόσθεσε, “δεν δημιουργούμε μικρολόγους ιστορίας, αλλά γράφουμε ιστορία εδώ εις τον τόπον των Πατέρων μας, με ακλόνητη πίστι στην πρόνοια του Κυρίου των όλων”.
Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πικριδίου, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εξυπηρέτηση της Ρουμανόφωνης παροικίας της Πόλης.
Απευθυνόμενος στα αγγλικά προς τους Ρουμανόφωνους πιστούς, ο κ. Βαρθολομαίος επανέλαβε το ποιμαντικό ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για τα τέκνα της που ζουν στην Κωνσταντινούπολη.
Αναφέρθηκε ακόμη στους ιστορικούς και εκκλησιαστικούς δεσμούς της Κωνσταντινούπολης με τη Ρουμανία και στον ηγεμόνα της Βλαχίας Κωνσταντίνο Μπρανκοβεάνου, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στην ανοικοδόμηση του ναού το 1692 και μαρτύρησε στην Πόλη μαζί με τους τέσσερις γιους του.
Στον αυλόγυρο του ναού βρίσκεται και ο τάφος της Αγίας Νεομάρτυρος Αργυρής.



