Οι ρωσικές παλινωδίες με τον «αρχιεπίσκοπο» του Σώρρα και τις αδελφότητες του π. Διονυσίου Καλαμπόκα ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ORTHODOXIA.INFO

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Στην διαγραφή κάθε αναφοράς από την επίσημη ιστοσελίδα της, στο «μετόχιο» της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ασπρόπυργο όπου εμφανιζόταν ως ηγούμενος ο «αρχιμανδρίτης Μελχισεδέκ», ο ρασοφόρος που είχε εμφανιστεί ως «αρχιεπίσκοπος Ρωμανίας» στο πλευρό του Αρτέμη Σώρρα κατά τις ορκωμοσίες στο όνομα του ΔΙΑ, προχώρησε η άλλοτε Εξαρχία Δυτικής Ευρώπης των παροικιών της ρωσικής παράδοσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που πρόσφατα εντάχθηκε στο δυναμικό του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη του orthodoxia.info πως ετοιμαζόταν εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην επικράτεια της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος με όχημα την σημερινή «Αρχιεπισκοπή των ρωσικών ορθοδόξων Εκκλησιών Δυτικής Ευρώπης» δια της δημιουργίας ενός «μετοχίου» στον Ασπρόπυργο, κάθε αναφορά στη δομή αυτή διεγράφη όπως και το όνομα του «ηγουμένου αρχιμανδρίτη Μελχισεδέκ ».

Διέγραψαν εννιά ακόμη αδελφότητες του Έλληνα Αρχιμανδρίτη Διονύσιου Καλαμπόκα που είχαν εντάξει στη ρωσική Εκκλησία

Οι αποκαλύψεις όμως δεν σταματούν εδώ. Μαζί με το μετόχι του Ασπροπύργου διεγράφησαν από τις λίστες της ρωσικής Αρχιεπισκοπής και άλλα οκτώ μοναστήρια σε Ελβετία, Ιταλία, Νορβηγία και Γερμανία, τα οποία τελούν υπό την πνευματική καθοδήγηση του Έλληνα αρχιμανδρίτη Διονύσιου Καλαμπόκα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με την ελληνική εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.

O αρχιμανδρίτης Διονύσιος Καλαμπόκας

Πρόκειται για αδελφότητες στις οποίες ανήκουν αλλοδαποί επί το πλείστον μοναχοί και μοναχές οι οποίες αποτελούν μέρος της ευρύτερης πνευματικής οικογένειας του Έλληνα αρχιμανδρίτη ο οποίος, σύμφωνα με την Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος ανήκει στο δυναμικό της, κατ’ άλλους στο δυναμικό της Μητροπόλεως Ζακύνθου ενώ υπάρχουν αναφορές ακόμη και για ένταξή του σε κάποια από τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία.

Αν και ο ίδιος ο π. Διονύσιος Καλαμπόκας δεν αναφέρθηκε στο δυναμικό της ρωσικής Αρχιεπισκοπής στις σχετικές αναρτήσεις, εντούτοις οι μονές που υπήρχαν ήταν της επιρροής του.

Όπως βλέπετε στα δύο στιγμιότυπα οθόνης, αριστερά βρίσκονται όλες αυτές οι μονές ανάμεσα στις οποίες και το «μετόχι» στον Ασπρόπυργο. Στην φωτογραφία δεξιά βλέπετε την λίστα όπως υπάρχει σήμερα αναρτημένη στην ίδια ιστοσελίδα χωρίς τα μοναστήρια αυτά και χωρίς το μετόχι του Ασπροπύργου.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ βρίσκονται όλες αυτές οι μονές ανάμεσα στις οποίες και το «μετόχι» στον Ασπρόπυργο. ΔΕΞΙΑ η λίστα όπως υπάρχει σήμερα αναρτημένη στην ίδια ιστοσελίδα χωρίς τα μοναστήρια αυτά και χωρίς το μετόχι του Ασπροπύργου.

Έκαναν άγιο τον Καποδίστρια και του έφτιαξαν εικόνα και μοναστήρι

Πρώτο στην εξαφανισμένη λίστα φαίνεται μια μονή στην Ελβετία, η οποία αν μη τι άλλο διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού είναι αφιερωμένη στον άγιο Ιωάννη Καποδίστρια «Monastère Saint-Jean-Capodistrias».

Πρόκειται για ένα πρώην μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών του 11ου αιώνα  το οποίο από τον προηγούμενο Ιανουάριο, φιλοξενεί δυο ορθόδοξα μοναστήρια, την ανδρική μονή του αγίου Ιωάννη Καποδίστρια και την γυναικεία μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Τον προηγούμενο Απρίλιο, η καθολική ιστοσελίδα cath.ch δημοσίευσε εκτενές αφιέρωμα στις δυο ορθόδοξες μονές φιλοξενώντας δηλώσεις από μέλη των αδελφοτήτων τα οποία μιλούν για τον πνευματικό τους πατέρα αρχιμανδρίτη Διονύσιο ο οποίος διευθύνει 21 μοναστήρια σε όλο τον κόσμο.

Το δημοσίευμα στην καθολική ιστοσελίδα

Το μοναστήρι του Καποδίστρια εμφανίζεται και ως σύλλογος, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες του αφιερώματος πρόκειται για ένα μοναστήρι το οποίο μοιάζει να είναι μάλιστα κοινό αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι δυο αδελφότητες μοιράζονται κοινή τράπεζα.

«Ο σύλλογος «Ιερά Μονή του Ιωάννη Καποδίστρια της Μπεϊνβίλ» έχει την πνευματική του έδρα σε ένα μοναστήρι στο ελληνικό νησί της Ζακύνθου, στο αρχιπέλαγος του Ιονίου. Εκεί ζει και ο πνευματικός πατέρας της κοινότητας, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος, που συνδέεται με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, με έδρα τη Δαμασκό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ. (Ολόκληρο διαθέσιμο εδώ στην γαλλική γλώσσα).


 

Ενώ τον Απρίλιο οι μοναχές έλεγαν στην cath.ch πως ο πνευματικός τους πατέρας ανήκει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας αλλά εδρεύει στην Ζάκυνθο, σε άλλη ιστοσελίδα την orthodoxie.ch το μοναστήρι εμφανίζεται υπαγόμενο στην Αρχιεπισκοπή του Πατριαρχείου Μόσχας.

Μάλιστα σε έγγραφο της μονής που δημοσιεύει ο ίδιος ιστότοπος με το ωρολόγιο πρόγραμμα της φαίνεται τόσο το σχετικό επιστολόχαρτο, όσο και η σφραγίδα, που μιλούν ξεκάθαρα για δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ρωσίας.


Κι επειδή άγιος χωρίς εικόνα δεν γίνεται, στο ίδιο επιστολόχαρτο υπάρχει και μια εικόνα του «αγίου της πολιτικής» όπως αναφέρεται Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος έχει φωτοστέφανο και δείχνει τον ουρανό.

Σφραγισμένα στόματα

Παρά τον σάλο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα του orthodoxia.info ούτε το Πατριαρχείο Ρωσίας ούτε και ο άλλοτε Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, προχώρησαν στην παραμικρή δημόσια τοποθέτηση. Η μόνη κίνηση που έγινε ήταν αυτή της ολικής διαγραφής των αδελφοτήτων του π. Διονυσίου Καλαμπόκα από την επίσημη ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής, μαζί με το «μετόχι» του Ασπρόπυργου.

Το orthodoxia.info ως όφειλε επικοινώνησε και με την πλευρά του π. Διονυσίου Καλαμπόκα για να καταθέσει τις θέσεις του αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.

 

 

UPDATE: Διαβάστε την απάντηση της ρωσικής Αρχιεπισκοπής μετά τον σάλο

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: