Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 | 20:30

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ρεθύμνης: “Να σταθούμε μακριά από ακρότητες και εγωισμούς που σχίζουν και μερίζουν τον χιτώνα του Χριστού”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Στον μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Ρεθύμνης Προδρόμου.

Η υποδοχή του νέου μητροπολίτη έγινε στην πλατεία του αγνώστου στρατιώτη από τον ιερό κλήρο και τους πιστούς του Ρεθύμνου, όπου ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Μαρινάκης αφού καλωσόρισε εκ μέρους όλων τον νέο ποιμενάρχη ανέφερε πως, «η κοινωνία του Ρεθύμνου σας καλοδέχεται σήμερα εδώ με συγκίνηση, ευγενή προσδοκία και αγάπη», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως το Ρέθυμνο, «με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση, την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και τις ισχυρές θρησκευτικές καταβολές, τιμά πανηγυρικά την επάξια εκλογή σας στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας», κατέληξε.

Στην αντιφώνησή του ο νέος μητροπολίτης επεσήμανε πως, «έρχομαι για να σας παραλάβω από το χέρι και να πορευτούμε μαζί το δρόμο του ευαγγελίου χωρίς άλματα και πρόσκαιρους ενθουσιασμούς. Χωρίς χειροκροτήματα και πρόσκαιρα πυροτεχνήματα που κρατούν λίγο και τελειώνουν γρήγορα αλλά με συναίσθηση ότι τίποτα τελικά δεν είναι εγωιστικά δικό μας κτήμα αλλά όλα είναι δωρεές και δωρήματα του πανάγαθου θεού και οφείλουμε να το μοιραζόμαστε», κατέληξε.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, ενώ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος. Το παρών στην τελετή έδωσαν επίσης εκπρόσωποι από την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κυβέρνησης, βουλευτές και άρχοντες της Κρήτης, καθώς και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ακολούθησε, η ενθρόνιση εντός του ναού, όπου ο αρχιμανδρίτης Νήφων Βασιλάκης ανέγνωσε την εγκύκλιο και το προεδρικό διάταγμα που αναφερόταν στην εκλογή και τοποθέτηση του κ. Προδρόμου.

Ο νέος μητροπολίτης στον ενθρονιστήριο λόγο του αφού ανέφερε πως αισθάνεται στους ώμους του την βαριά παρακαταθήκη που λαμβάνει, ακολούθως έκανε μια σύντομη αναδρομή της πορείας του μέχρι σήμερα, μιλώντας με λόγια αγάπης τόσο για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, όσο και για τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο.

Το πρόγραμμά μου θα είναι το ευαγγέλιο του Χριστού

Χαίρομαι που γίνομαι επίσκοπός σας για να μοιραστώ μαζί σας ό,τι έχω και ό,τι είμαι.

«Εσείς αποτελείται από εδώ και μπρος το περίγραμμα της ζωής μου, το επίκεντρο των ενδιαφερόντων μου, την οδό της σωτηρίας μου και το ορατό πρόσωπο του Θεού στη ζωή μου», τόνισε με νόημα ο κ. Πρόδρομος απευθυνόμενος προς τους Ρεθυμνιώτες προσθέτοντας παράλληλα πως δεν ήρθα εδώ για να υλοποιήσω δικό μου πρόγραμμα ή ανθρώπινους σχεδιασμούς. «Δεν ήρθα να επιβάλλω ή να επιβληθώ. Δεν επιθυμώ σήμερα να προβώ σε εξαγγελίες ούτε να αναπτύξω θεολογικούς στοχασμούς. Το πρόγραμμά μου θέλω να είναι το ευαγγέλιο του Χριστού», ξεκαθάρισε.

Να αγκαλιάσουμε τον αγώνα του κάθε ανθρώπου

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνου κάλεσε μάλιστα τους πιστούς για κοινή συμπόρευση όσο και όπως μπορεί ο καθένας.

«Σας απλώνω τα χέρια μου και σας παρακαλώ να μου δώσετε και τα δικά σας για να συναρμοστούμε όλοι μαζί στο ένα σώμα της εκκλησίας. Ας σταθούμε μακριά από ακρότητες, υπερβολές, εξάρσεις, εξατομικεύσεις, εγωισμούς και αυτονομήσεις που σχίζουν και μερίζουν τον χιτώνα του Χριστού. Ελάτε να αγκαλιάσουμε προσευχητικά τον αγώνα του κάθε ενός ανθρώπου. Να σεβαστούμε τον τίμιο ιδρώτα του, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του και να ζήσουμε τις αγωνίες του. Αν δεν μπορέσουμε να γίνουμε σε όλους συγκυρηναίοι τουλάχιστον μη γίνουμε σταυρωτές», επεσήμανε.

 Φωτογραφίες: goodnet.gr

Κλείνοντας, ο κ. Προδρόμος παρακάλεσε τους πάντες να εντείνουμε τις προσευχές μας για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία, αφού όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «τόσες ημέρες ταλανίζει την σύγχρονη πραγματικότητα».

Ωστόσο, σήμερα το απόγευμα ο μητροπολίτης Ρεθύμνης χοροστάτησε στον εσπερινό στον ιερό ναό αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο. Νωρίτερα πλήθος πιστών τον υποδέχθηκε μαζί με τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς άρχοντες του τόπου και όλοι μαζί προσευχήθηκαν για καλλήκαρπη ποιμαντορία.

Μετά το πέρας του ακολουθίας, ο ιεράρχης δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές των ανθρώπων του νησιού.

Παρακολουθήστε την πρώτη ομιλία του μητροπολίτη Ρεθύμνης Προδρόμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ