Για “εργαλειοποίηση” της κατάστασης και για “άλλα συμφέροντα” πίσω από το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την Αγία Σοφία μίλησε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΤΕΑΜ FM.

“Η Αγιά Σοφιά είναι ένας θησαυρός που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα κι ένας τόπος όπου μπορούν να συναντώνται όλοι” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευγένιος και συνέχισε “η Σοφία του Θεού στην οποία ανήκει κάνει τον άνθρωπο να βρίσκει τη χαμένη ανθρωπιά του και να μη την χρησιμοποιούμε για να μας χωρίζει αλλά για να μας ενώνει, όπως γίνεται τα τελευταία εκατό χρόνια”.

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης έκανε λόγο για ανθρώπους στη γειτονική χώρα που αντίκεινται στην αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. “Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που δεν είναι ούτε Ορθόδοξοι, ούτε Χριστιανοί, ούτε Ρωμιοί, λένε το αυτονόητο”, δήλωσε.

Ο κ. Ευγένιος μίλησε όμως και για φωνές στη χώρα μας “που δεν μας τιμούν καθόλου” κάνοντας αναφορά και σε περιστατικά βανδαλισμών ναών εντός της Ελλάδας, λέγοντας με νόημα πως “για να απαιτείς τον σεβασμό πρέπει να έχεις πρώτα αυτοσεβασμό”.

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης αναφέρθηκε για άλλη μια φορά και στο αδιαπραγμάτευτο του μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας και χαρακτήρισε “χαρακίρι στα θέματα της πίστεώς μας” τις αμφισβητήσεις που εγείρονται εδώ και καιρό γύρω από το μυστήριο.

“Οι πιστοί άλλων θρησκειών υπεραμύνονται των απόψεών τους και των θέσεών τους, τις θεωρούν ιερές κι αδιαπραγμάτευτες. Κι εμείς μόνοι μας καθόμαστε αυτά που έχουν εξαγιάσει οι αιώνες ως σκέψη, ως ιστορία, ως παράδοση και τα υποβιβάζουμε και τα υποτιμούμε”, είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε “αν όλο αυτό ωφελεί τελικά σε κάτι ή αν μόνον θόρυβος γίνεται”.

Κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα της θείας Κοινωνίας, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης δήλωσε πως “δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε όπως παραλάβαμε από τους πατέρες μας” καθώς “δεν έπαθε και δεν πρόκειται να πάθει κανείς τίποτα από τη μετάδοση της θείας Κοινωνίας με τη λαβίδα όπως συμβαίνει τους τελευταίους αιώνες”, ενώ σύστησε να “μη βρίσκουμε κάθε τρεις και λίγο κάτι να διχογνωμούμε”.

https://www.youtube.com/watch?v=AD__lD9ZKu0