Σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα επιφέρει η απόφαση της γείτονος χώρας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, ένα μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε τη συμβολική σημασία της Αγίας Σοφίας για τον ορθόδοξο κόσμο, ενώ τόνισε ακόμη ότι “ανήκει στην ανθρωπότητα”.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα».

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.