Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 6:47

Πρώτοι στην πίστη και την ευσέβεια οι Έλληνες στην Ευρώπη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ευρωπαϊκή πρωτιά στην πίστη και την ευσέβεια καταγράφουν οι Έλληνες, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα του αμερικανικού Pew Research Center τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες βρισκόμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με την πεποίθηση ότι η πίστη στον Θεό ταυτίζεται με την ηθική, καθώς και στην πρώτη θέση στον δυτικό κόσμο όσον αφορά τη σημασία που έχει η θρησκεία στη ζωή μας. Το 80% των Ελλήνων απαντά ότι η θρησκεία είναι «σημαντική» και «πολύ σημαντική» για τη ζωή μας και μόνο το 20% «λίγο» ή «καθόλου σημαντική».

Τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 62% των πολιτών πιστεύει ότι η θρησκεία έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Το 61% αναφέρει ότι ο Θεός έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή του και το 53% απαντά ότι η προσευχή έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση (53%) ανάμεσα στα 13 κράτη της ΕΕ όπου διενεργήθηκε η έρευνα στην πεποίθηση ότι η πίστη στον Θεό αποτελεί προϋπόθεση για να είναι κάποιος ηθικός. Η Βουλγαρία (50%) βρίσκεται στη δεύτερη θέση και η Σλοβακία (45%) στην τρίτη. Την πίστη με την ηθική συνδέει το 44% των Αμερικανών. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται η Γαλλία (15%), η Τσεχία (14%) και η Σουηδία (9%). Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες όπου η συντριπτική πλειοψηφία (96%) των πολιτών ταυτίζει την πίστη στον Θεό με την ηθική. Στην Ινδία το ποσοστό είναι 79%, στην Τουρκία 75%, στη Βραζιλία 84% και στην Κένυα 95%.

Η θρησκεία είναι σημαντική στη ζωή για το 70% των Αμερικανών και λίγο ή καθόλου σημαντική για το 30%. Δεύτερη στην Ευρώπη, μετά την ελληνική πρωτιά στη συγκεκριμένη ερώτηση, έρχεται η Πολωνία με 69% και 27% αντίστοιχα. Οι Σουηδοί εμφανίζονται πιο άθρησκοι από όλους, καθώς σε ποσοστό 78% δηλώνουν ότι η θρησκεία έχει ελάχιστη ή καθόλου σημασία στη ζωή τους. Ακολουθούν οι Τσέχοι (72%), οι Γάλλοι (66%), οι Ολλανδοί (60%) και οι Βρετανοί (60%). Παγκόσμια πρωτιά στην ευσέβεια καταγράφει η Ινδονησία (100%), ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Φιλιππίνες (98%) και η Τουρκία (89%).

Πίστη, ηθική και ευημερία

Στην ερώτηση σχετικά με τη σύνδεση της πίστης με την ηθική, το 49% όσων έχουν υψηλό εισόδημα στην Ελλάδα συνδέει την πίστη με την ηθική, ενώ στα χαμηλότερα εισοδήματα το ποσοστό φθάνει στο 59%. Την απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση επηρεάζουν σημαντικά η ηλικία, η εκπαίδευση και η πολιτική τοποθέτηση των ερωτώμενων. Στη χώρα μας μόνο το 31% των νέων 18-29 ετών συνδέει πίστη και ηθική, ποσοστό που διπλασιάζεται (65%) στα άτομα άνω των 50 ετών. Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο των ερωτώμενων, το 32% των Ελλήνων που είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης συνδέει την πίστη με την ηθική, ποσοστό που διπλασιάζεται (59%) μεταξύ των αποφοίτων δημοτικού.  

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 34 χώρες από τις 13 Μαΐου έως τις 2 Οκτωβρίου 2019. Συμμετείχαν 38.426 πολίτες. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της χρονοβόρας επεξεργασίας των στοιχείων που ήταν απαραίτητη, αλλά και της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ