Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 | 0:52

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΕΥΧΗΘΗΚΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Η Πρωτοχρονιά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Μετά την υποβολή εορτίων ευχών και τα παραδοσιακά κάλαντα από τα Μέλη της Πατριαρχικής Αυλής, τους Αφρικανούς σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας και το προσωπικό του Πατριαρχείου προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο στο Ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός της εορτής της Περιτομής του Κυρίου και του Μ. Βασιλείου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου στο κατάμεστο από πιστούς της παροικίας και επισκέπτες από την Ελλάδα Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων.

Συμπαριστάμενοι οι μητροπολίτες Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας και Μέλος της Ιεράς Συνόδου και Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας. Ακόμη, Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Μονής Οσίου Σάββα Αλεξαδρείας, ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος», Αρχιμανδρίτης κ. Ισαάκ Τσαπόγλου και οι λοιποί Έλληνες και Άραβες κληρικοί της Ι.Αρχιεπισκοπής της Μεγάλης Πόλεως.

Ακολούθως στην αίθουσα του Θρόνου ο Μακαριώτατος ευλόγησε τις αγιοβασιλόπιτες, έκοψε το πρώτο κομμάτι και στη συνέχεια προσκάλεσε τους επίσημους θεσμικούς εκπροσώπους να κόψουν με τη σειρά τους κομμάτια από τις βασιλόπιτες, πράξη που εκτός από χριστιανικό έθιμο συμβολίζει και την ενότητα όλων των Αιγυπτιωτών  στην Πόλη του Αλεξάνδρου. Το τυχερό φλουρί έτυχε στον Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, στον οποίο όλοι ευχήθηκαν η τύχη να τον συντροφεύει πάντοτε στη ζωή του.

Την πρώτη ημέρα του νέου έτους στην Αλεξάνδρεια τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και εψάλη Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος του ναού, χοροστατούντος του Πατριάρχη κ. Θεοδώρου, τον οποίο πλαισίωναν οι μητροπολίτες  Πηλουσίου κ. Νάρκισσος και Ταμιάθεως κ. Γερμανός.

Ακολούθησε η Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου έτους, ενώ ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους αγάπη, ειρήνη και υγεία. Ακόμη, δεν ξέχασε για μια ακόμη φορά να αναφερθεί στους αδελφούς χριστιανούς της Ουκρανίας που βάλλονται από τον εκ Ρωσίας επιθετικό πόλεμο, εκφράζοντας την αγάπη του προς τον εμπερίστατο Ουκρανικό λαό και ευχόμενος να σταματήσει αυτό το ανάδελφο έγκλημα. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα και οι Ρώσοι ομόδοξοι αδελφοί μας να βρουν γρήγορα τη εσωτερική τους ειρήνη, αφού ο πόλεμος μόνον καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων. Ιδιαιτέρως αν πρόκειται μεταξύ ορθοδόξων λαών, τότε ο πόνος γίνεται πιο οδυνηρός από τον παραλογισμό του.

Κατόπιν έλαβε χώρα η κοπή της Αγιοβασιλόπιττας του καθεδρικού ναού.  Ο Πατριάρχης ευχήθηκε σε όλους, ενώ συνεχάρη τον μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα για την αβραμιαία φιλοξενία. Το φλουρί έτυχε στον Αρχιδιάκονο της Αρχιεπισκοπής Αλεξάνδρειας π. Θεόδωρο Mutombo, κονγκολέζικης καταγωγής.

Τέλος, κ. Θεόδωρος συνοδευομένος από τον μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσο, μετέβη στην Στέγη Ευγηρίας «ΜΑΝΝΑ» της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπου επισκέφθηκε τους τροφίμους και συνέφαγε μαζί τους. Μαζί του και  ο Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια – προαχθείς προσφάτως στο βαθμό του Πρέσβυ – κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ