Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:47

ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η πρώτη του έτους στο Φανάρι

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την σκέψη στον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ελπίδα του να είναι ειρηνικό το νέο έτος στην καθιερωμένη ομιλία του στην αίθουσα του θρόνου του πατριαρχικού οίκου μετά τη θεία λειτουργία για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, κατά την οποία χοροστάτησε το πρωί της Πρωτοχρονιάς στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό στο Φανάρι.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Με τον Παναγιώτατο συγχοροστάτησαν οι μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Πισιδίας κ. Ιώβ και Προύσης κ. Ιωακείμ, ενώ την θεία λειτουργία τέλεσε κατά την τάξη ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος.

Στην oμιλία του, ο Παναγιώτατος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διακονία και στις πρωτοβουλίες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, καθώς και στον αείμνηστο Πάπα Βενέδικτο.

Προηγουμένως, τον κ. Βαρθολομαίο προσφώνησαν ο μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ως εκπρόσωπος της Ιεραρχίας του Θρόνου και ο Άρχων Ιερομνήμων κ. Αντώνιος Χατζόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε εκ μέρους των Οφφικιαλίων της Μ.τ.Χ.Ε. και της Ομογενείας της Πόλεως.

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε μαζί με τους Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο, Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Μύρων κ. Χρυσόστομο, Ικονίου κ. Θεόληπτο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πισιδίας κ. Ιώβ, Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Προύσης κ. Ιωακείμ, στον Μέγα Εσπερινό που τελέστηκε στον πατριαρχικό ναό.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Αραβισσού κ. Κασσιανός, Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος, Τράλλεων κ. Βενιαμίν, Δαφνουσίας κ. Σμάραγδος και Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, καθώς και οι  Πρόξενοι της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Πόλη κ. Δανάη Βασιλάκη και κ. Maksim Vdovychenko και πλήθος πιστών.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος δέχθηκε διαδοχικά στο πατριαρχικό γραφείο τις ευχές των αρχιερέων και των μελών, κληρικών και λαϊκών, της πατριαρχικής αυλής και του λοιπού προσωπικού του Πατριαρχείου.

Το χρυσό νόμισμα της αγιοβασιλόπιττας έτυχε στον επίσκοπο Δαφνουσίας κ. Σμάραγδο, βοηθό Επίσκοπο της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος. Το χρυσό νόμισμα της δεύτερης αγιοβασιλόπιττας που ευλόγησε ο Παναγιώτατος αμέσως μετά στην αίθουσα του θρόνου, παρουσία Αρχιερέων, κληρικών, πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από το εξωτερικό, έτυχε στο κομμάτι του Αιδεσιμ. Οικονόμου κ. Βασιλείου Κομνηνού, κληρικού της μητροπόλεως Χαλκηδόνος.

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης ευχήθηκε τα χρόνια πολλά προς όλους τους υπηρετούντες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στους παρισταμένους ομογενείς αλλά και τους προσκυνητές από το εξωτερικό. Αμέσως μετά, μαθήτριες και μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής έψαλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, συνεχίζοντας μία όμορφη παράδοση της Ομογένειας.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ