Στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Λιβάνου, την οποία χαρακτήρισε σημαντική για τη χώρα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Ζοζέφ Αούν στις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων.
«Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στη διαφύλαξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του Λιβάνου, στην προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων, των οποίων η γηγενής παρουσία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαχρονικής ταυτότητας της περιοχής», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Ζοζέφ Αούν, στην ελληνορθόδοξη κοινότητα ανήκουν και πολίτες μη ελληνικής καταγωγής, ενώ η ίδια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χώρα.
«Αυτό δείχνει πόσο η Ιστορία μάς ενώνει και αυτό θέλουμε σήμερα να το ενισχύσουμε για ένα λαμπρό μέλλον», είπε, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι η Μεσόγειος αποτελεί μια θάλασσα που ενώνει και στην οποία δεν χωρά ο εξτρεμισμός.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν την αναβάθμιση των ελληνολιβανικών σχέσεων σε στρατηγική εταιρική σχέση και έθεσαν ως στόχο τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας, της ενέργειας και του πολιτισμού.
Η ελληνική θέση, όπως την παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδέει την ασφάλεια όλων των πολιτών με την ενίσχυση των θεσμών και την αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας στο σύνολο της επικράτειας. Επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ενότητα του Λιβάνου.
Στην προσπάθεια ανάκαμψης και ανοικοδόμησης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ως παραδείγματα της ελληνικής συνδρομής την ανθρωπιστική βοήθεια και τις κοινωνικές υποδομές, τη στήριξη στην επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Saint George» στη Βηρυτό και τη συμβολή στην έναρξη λειτουργίας του ιατρικού κέντρου Balamand στον βόρειο Λίβανο.
Ο Λίβανος προσβλέπει, σύμφωνα με τον Ζοζέφ Αούν, στη συνέχιση της ελληνικής υποστήριξης στα διεθνή φόρα, στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη δημιουργία στρατηγικής σχέσης με τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και Λιβάν ου παράδειγμα για τις γειτονικές χώρες.



