ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Πρόσκληση Τραμπ στον Πάπα Λέοντα για το «Συμβούλιο Ειρήνης» – Σκέψεις στο Βατικανό για τη συμμετοχή

Μια βαρυσήμαντη διπλωματική κίνηση με παγκόσμιο αντίκτυπο επιχειρεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απευθύνοντας επίσημη πρόσκληση στον Πάπα Λέοντα να συμμετάσχει στο νεοσύστατο «Συμβούλιο Ειρήνης».

Την είδηση επιβεβαίωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, αποκαλύπτοντας πως το Βατικανό εξετάζει με προσοχή το ζήτημα, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που απαιτεί ενδελεχή σκέψη πριν δοθεί η οριστική απάντηση, δεδομένων και των κατά καιρούς διαφωνιών του Ποντίφικα με πολιτικές επιλογές του Λευκού Οίκου.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός του «Συμβουλίου Ειρήνης» αφορούσε αποκλειστικά τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου θύλακα, η ατζέντα του έχει πλέον διευρυνθεί, στοχεύοντας στην επίλυση συγκρούσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Ωστόσο, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι όροι συμμετοχής που περιγράφονται στο προσχέδιο του καταστατικού, καθώς η μόνιμη θέση στο τραπέζι του Συμβουλίου προϋποθέτει χρηματοδότηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά το πρώτο έτος λειτουργίας.

Τα έξοδα αυτά, που αφορούν την αποκατάσταση «σταθερής διακυβέρνησης», αναμένεται να καλυφθούν από εθελοντικές συνεισφορές κρατών και άλλων πηγών.

Στο εγχείρημα έχουν ήδη κληθεί να συμμετάσχουν κορυφαία ονόματα της αμερικανικής διπλωματίας και οικονομίας, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα.

Προσκλήσεις έχουν επίσης αποσταλεί σε ηγέτες χωρών όπως η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Τουρκία και η Ιορδανία, ενώ το Ισραήλ και η Αίγυπτος, αν και αποδέχθηκαν το κάλεσμα, δεν κρύβουν τους ενδοιασμούς τους.

Την ίδια ώρα, διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν φόβους ότι η λειτουργία του νέου οργάνου ενδέχεται να υπονομεύσει τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε χαιρετίσει τη δημιουργία του ως μεταβατικό μηχανισμό τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ενδεχόμενη παρουσία του Πάπα Λέοντα, πνευματικού ηγέτη 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών, σε ένα τέτοιο όργανο θα αποτελούσε σπάνιο γεγονός για τα εκκλησιαστικά δεδομένα και τις παραδόσεις της Αγίας Έδρας.

Το Συμβούλιο καλείται να διαχειριστεί μια χαοτική κατάσταση μετά από δύο χρόνια πολέμου, ωστόσο η απουσία συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στο καταστατικό και η γενική διατύπωση περί «διαρκούς ειρήνης» δημιουργούν ένα θολό τοπίο, το οποίο το Βατικανό καλείται να σταθμίσει προσεκτικά.

Google News

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις

Από το αρχείο της Εκκλησιαστικής Τηλεόρασης

ORTHODOX TV