Επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας Εβδομάδας Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα (18-25 Ιανουαρίου) και της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, και δεδομένων των περιορισμών της πανδημίας, διοργανώνεται το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 20:00, η πρώτη διαδικτυακή οικουμενική συνάντηση.

Η συνάντηση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της οικο-φιλοσόφου και θεολόγου, Δρ. Ιωάννας Σαχινίδου (1947-2021), της οποίας η συμβολή στις διαχριστιανικές σχέσεις στην Ελλάδα υπήρξε σημαντική και αναγνωρισμένη. Η μακαριστή, υπήρξε διδάκτορας του Πανεπιστήμιου της Ουαλίας και η  διδακτορική της διατριβή για τη σχέση της οικολογίας και της θεολογίας μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μαΐστρος υπό τον τίτλο «Ελπίδα για τον Πλανήτη».

Το πρόγραμμα τη συνάντηση περιλαμβάνει την ανάγνωση της καθιερωμένης οικουμενικής προσευχής που αναγιγνώσκεται κατ’ έτος στο πλαίσιο της εβδομάδας για την ενότητα. Φέτος, το περιεχόμενο της προσευχής επεξεργάστηκε η γυναικεία μοναστική κοινότητα του Grandchamp (Ελβετία). Κάθε χρόνο, το έργο της εκάστοτε συγγραφικής ομάδας τελεί υπό την εποπτεία του Ποντιφικού Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας και της Επιτροπής «Πίστη και Τάξη» του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Στη συνέχεια, και με αφετηρία καινοδιαθηκική περικοπή (Ιω 15,1-17), θα ακολουθήσει σύντομη αναφορά στους αντιναζιστές μάρτυρες του «Λευκού Ρόδου» και στους τέσσερις κληρικούς του Λούμπεκ. Το συγκεκριμένο μαρτυρολόγιο αναφέρεται σε Χριστιανούς της ορθόδοξης, ρωμαιοκαθολικής και ευαγγελικής παράδοσης, οι οποίοι μαρτύρησαν αγωνιζόμενοι από κοινού εναντίον του Ναζισμού. Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα αναφερθούν και σε άλλες περιπτώσεις Χριστιανών μαρτύρων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρόγραμμα της συνάντησης θα ολοκληρωθεί με ελεύθερη συζήτηση και μοίρασμα οικουμενικών εμπειριών. 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής του Zoom και όσοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν, πρέπει να αποστείλουν μήνυμα με τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kivotosgr@gmail.com

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: