Σάββατο 13 Απριλίου 2024 | 4:08

Προικοννήσου Ιωσήφ: “Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν είναι απλό συναίσθημα. Είναι θυσία και αυτοθυσία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη, πανηγύρισε την Σύναξη του Ευαγγελιστού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, ο ομώνυμος ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Θεολόγου των Νέων Σεπολίων.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός όπου χοροστάτησε o Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ, λόγιος Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο.

O πιστός λαός της ενορίας και των γύρω περιοχών, προσήλθε ευλαβικά για να προσκυνήσει την ιερή εικόνα και το τεμάχιο λίθου από το ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο.

Ο κ. Ιωσήφ, έκανε αναφορά στην σημαντική προσωπικότητα του Ευαγγελιστού Ιωάννου και στο γεγονός ότι ως στενός μαθητής του Χριστού ευτύχησε να δει το θαύμα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, να σταθεί κάτω από το Σταυρό στον φρικτό Γολγοθά και να γίνει ο προστάτης της Θεομήτορος κατά παράκληση του Εσταυρωμένου Διδασκάλου Του, αλλά και να γίνει από τους πρώτους μάρτυρες της Αναστάσεως.

Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κατά την ομιλία του, στάθηκε σε δύο σημεία. Το πρώτο ήταν το χωρίο του Ευαγγελίου που διαβάζεται το βράδυ της Αναστάσεως “Εν αρχή ην ο Λόγος, και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος. Ούτος ην εν αρχή προς τον Θεόν. πάντα δι’ αυτού εγένετο, και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ό γέγονεν.” Με την φράση αυτή ο Ευαγγελιστής Ιωάννης δίνει μια και γκρεμίζει τις κακοδοξίες των βλασφήμων και αιρετικών όλων των αιώνων, που αψηφούν και λέγουν ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός. Τα απόγονα και απόνερα του Αρείου, οι ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά που βλασφημούν χρησιμοποιώντας το όνομα Χριστιανοί μάρτυρες του Ιεχωβά”.

Σε άλλο σημείο τόνισε πως ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι ο Ευαγγελιστής της αγάπης. Όχι μόνο γιατί αναφέρεται συνεχώς στα κείμενα του στη αγάπη, αλλά κυρίως γιατί την βίωνε και την εξέφραζε. “Και πως εμείς μπορούμε να γίνουμε όμοιοί τουq Με την αγάπη που δείχνουμε στον Θεό και τον άνθρωπο και με την τήρηση των ευαγγελικών εντολών. Η αληθινή αγάπη προς τον Θεό εκφράζεται με την ταπείνωση, την μετάνοια και την παραδοχή της αμαρτωλότητος και της αναξιότητός μας. Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν είναι ένα απλό συναίσθημα. Είναι θυσία και αυτοθυσία για τον άλλο. Υπάρχει όμως και άλλο περισσότερο. Ένας αδερφός που απεδείχθη ψευδάδελφος, με αδίκησε, με πόνεσε και με κατέστρεψε οικονομικώς και ψυχολογικώς. Κι εγώ δεν το κρατάω μέσα μου, αλλά λέω “Ο Θεός να τον συγχωρέσει και να του ανταποδώσει καλά σε ότι κακό μου έκανε”. Αυτό όσον αφορά τα προσωπικά ζητήματα. Όταν όμως βλάπτουν και πληγώνουν την Εκκλησία και βλασφημούν το όνομα του Χριστού, εκεί γινόμαστε λιοντάρια για να υπερασπιστούμε την πίστη μας”.

Τον Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, ευχαρίστησε ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Μεστούσης για την τιμητική παρουσία του στην πανήγυρη.

Στην κατανυκτική αυτή εσπερινή ακολουθία έψαλε η πολυμελή χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ζαχαρία Κοντοφρύδη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ