Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 8:13

Πως η Αποστολική Διακονία «επανασύστησε» στον Ελληνισμό τους ξεχασμένους Νεομάρτυρες του

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Πρόσωπα σημαντικά, που θυσίασαν τη ζωή τους κερδίζοντας τον τίτλο του Μάρτυρα αλλά ξεχάστηκαν στο πέρασμα των χρόνων, «επανασυστήνει» στον Ελληνισμό αλλά και τον ορθόδοξο κόσμο, ο μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος.

Μέσα από μια μνημειώδη έκδοση, που συνυπογράφουν η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, έρχονται ξανά στο φως τα έργα και οι ημέρες σπουδαίων ανθρώπων, ομολογητών και μαρτύρων, οι βίοι και οι θυσίες των οποίων για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν και αποθησαυρίστηκαν στο βιβλίο με τίτλο «1821 – 2021 Οι Νεομάρτυρες του Γένους».

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που δίνει ουσία και περιεχόμενο στους εορτασμούς των 200 ετών από της έναρξης της επαναστάσεως του 1821, αφού φωτίζει πτυχές και πρόσωπα που παρά το μεγαλείο τους, ο χρόνος και η μνήμη δεν σεβάστηκαν όσο τους άξιζε.

photo Χ. Μπόνης

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που έλαβε το πρώτο αντίτυπο στα χέρια του από τον μητροπολίτη Φαναρίου και τον Γ.Ε. Θρησκευμάτων κ. Γιώργο Καλαντζή την Μεγάλη Παρασκευή στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών το χαρακτήρισε «καρπό αγάπης της Εκκλησίας για την Πατρίδα» τονίζοντας πως στις σελίδες του «αποτυπώνει όχι απλώς τον βίο των Νεομαρτύρων αλλά και την ψυχή των ηρωικών αγώνων του Γένους που είναι οι Νεομάρτυρες».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως, η Αποστολική Διακονία έχει προχωρήσει σε σειρά εκδόσεων για το θέμα.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και το συλλεκτικό ημερολόγιο του 2021 στην ελληνική και αγγλική γλωσσα, διακοσμημένο με περίφημα έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων (Νικολάου Γκύζη, Θεοδώρου Βρυζάκη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Ευγένιου Delacroix, Louis Dupré, Xydacobe, Ivan Aivazovsky, Georg Perlberg, Ary Scheffer, Gosse Nicolas Louis Francois, Claude Pinet, Henri Auguste César Lock, Luigie Λουδοβίκου Lipparini, Donato Francesco de Vivo και Peter von Hess), που χάραξαν στην εθνική μνήμη και την παγκόσμια ιστορία τις μορφές των Ηρώων και γεγονότα που διδάσκουν την παγκόσμια κοινότητα.

Στη σελίδα κάθε εβδομάδος αναγράφεται ένα απόφθεγμα Αγωνιστών, ιστορικών, ποιητών για τη συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα), ως και η καθημερινή μνήμη των Νεομαρτύρων που εορτάζουν.

Η Αποστολική Διακονία είναι ο αρχαιότερος οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πλούσιο έργο τόσο στον τομέα των εκδόσεων όσο και σε αυτόν της ιεραποστολής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ