Σαφώς πιο πολιτικό περιεχόμενο έδωσε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στην ανταλλαγή ευχών για την Ημέρα της Ρωσίας, αποδίδοντας προσωπικά εύσημα στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την πορεία της χώρας υπό την ηγεσία του.
Στην επιστολή του προς τον Ρώσο Πρόεδρο, ο κ. Κύριλλος υποστήριξε ότι η Ρωσία αποτελεί σήμερα διεθνές παράδειγμα πραγματικής κυριαρχίας και διατήρησης της ιδιαίτερης ταυτότητάς της.
Συνέδεσε άμεσα αυτή την εικόνα με την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας παράλληλα λόγο για επιτυχημένη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον συνδυασμό της τεχνολογικής προόδου με την προσήλωση στις παραδοσιακές ηθικές αξίες, παρουσιάζοντας αυτή τη σχέση ως χαρακτηριστικό της σημερινής πορείας της Ρωσίας.
Ο Πατριάρχης Μόσχας ευχαρίστησε ακόμη τον Ρώσο Πρόεδρο για το σταθερό ενδιαφέρον που, όπως ανέφερε, επιδεικνύει για τη ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στο ίδιο μήνυμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινή δράση κρατικών αρχών, θρησκευτικών και κοινωνικών οργανώσεων και πολιτών μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει δυσκολίες και δοκιμασίες.
Κατά τον ίδιο, η συνένωση αυτών των δυνάμεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διαφύλαξη και την προστασία της πατρίδας.
Ο κ. Κύριλλος ολοκλήρωσε την επιστολή του με ευχές για ψυχική και σωματική δύναμη, θεία βοήθεια και επιτυχία προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Το μήνυμα του Ρώσου Προέδρου προς τον Πατριάρχη Μόσχας είχε περισσότερο εορταστικό και πατριωτικό χαρακτήρα.
Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στην αγάπη προς την πατρίδα, στην υπερηφάνεια για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ρωσίας και στην προσήλωση στο πατριωτικό καθήκον, στοιχεία τα οποία, όπως σημείωσε, ενώνουν τον πολυεθνικό λαό της χώρας.
Παράλληλα, στάθηκε στα εργασιακά επιτεύγματα και στους πολεμικούς αγώνες των προηγούμενων γενεών, υποστηρίζοντας ότι η αντοχή και η αυταπάρνησή τους θα εξακολουθήσουν να αποτελούν παράδειγμα για το παρόν και το μέλλον.
Ο Ρώσος Πρόεδρος έκλεισε το μήνυμά του με ευχές για υγεία και επιτυχία προς τον Πατριάρχη Κύριλλο.
Η επιστολή του Βλαντιμίρ Πούτιν δημοσιοποιήθηκε στις 9:00 το πρωί της 12ης Ιουνίου, ενώ το μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας ακολούθησε μισή ώρα αργότερα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ρωσίας.



