ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Πλήθος πιστών στην Παναγία Κολοκυνθούς για τον Δεκαπενταύγουστο
Π

Με την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συνεχίστηκαν το πρωί του Σαββάτου 15 Αυγούστου οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Κολοκυνθούς. Η πανήγυρη πέρασε έτσι στην κυριώνυμη ημέρα της μεγάλης θεομητορικής εορτής, συνεχίζοντας το λατρευτικό διήμερο που άρχισε την παραμονή με τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό και τη λιτάνευση του Επιταφίου και της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας.

Της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, πλαισιούμενος από τον προϊστάμενο του ναού π. Φιλάρετο Χριστιά, και άλλους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και όλους όσοι υπηρετούν και μοχθούν για την προστασία της πατρίδας και των συνόρων της. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον π. Ηλία Μουντάκη από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπριάδου, ο οποίος άφησε για λίγες ώρες τη δική του ενορία, που επίσης πανηγύριζε, προκειμένου να βρεθεί στην Κολοκυνθού. Οι ευχαριστίες του στράφηκαν ακόμη προς τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους, τα μέλη της Φιλοπτώχου, τους ιεροψάλτες, τους εργαζομένους, τις εθελόντριες και τους εθελοντές που κοπίασαν για την πανήγυρη, ενώ ξεχώρισε την προσπάθεια του π. Φιλαρέτου και του π. Γεωργίου για την προετοιμασία του ναού και των λατρευτικών εκδηλώσεων των ημερών.

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Παναγία Κολοκυνθούς, γεμίζοντας τον ναό για την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, οικογένειες, ηλικιωμένοι και νεότεροι παρέμειναν στην ακολουθία μέσα σε κλίμα προσευχής και κατάνυξης, σχηματίζοντας μια χαρακτηριστική εικόνα του Δεκαπενταύγουστου στην αυγουστιάτικη Αθήνα. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία, με πλήθος πιστών να προσέρχεται στο Άγιο Ποτήριο και να μεταλαμβάνει των Αχράντων Μυστηρίων. Η προσέλευση συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της Θείας Λειτουργίας, με τη Θεία Ευχαριστία να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανηγυρικής σύναξης ανήμερα της μεγάλης εορτής της Παναγίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Ηλίας Μουντάκης από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπριάδου, ο οποίος έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του τη βαθιά σχέση της Υπεραγίας Θεοτόκου με το μυστήριο της Εκκλησίας. «Όπου η Παναγία, εκεί η Εκκλησία του Χριστού», τόνισε, ανατρέχοντας σε ολόκληρη την πορεία της Θεοτόκου και στον τρόπο με τον οποίο η ζωή της συνδέθηκε με την Ενανθρώπηση και το σωτηριώδες έργο του Χριστού. Αναφερόμενος στην είσοδό της στα Άγια των Αγίων, μίλησε για την Παναγία ως «Κιβωτό έμψυχο» και «Ναό έμψυχο», υπογραμμίζοντας τον πνευματικό αγώνα της να διαφυλάξει καθαρό τον νου και την ψυχή της και να διακρίνει το φως από το σκοτάδι, το σωστό από το λάθος και ό,τι ανήκει στον Θεό από εκείνο που απομακρύνει τον άνθρωπο από Εκείνον. Στάθηκε ιδιαίτερα στο «ναι» της Θεοτόκου στο θέλημα του Θεού, μέσα από το οποίο, όπως ανέφερε, σαρκώθηκε ο Υιός και Λόγος του Θεού, καλώντας τους πιστούς να κρατήσουν από τη ζωή της ως παρακαταθήκη τον αγώνα απέναντι στους κακούς λογισμούς και την αναζήτηση της θείας χάριτος. Στη συνέχεια μίλησε για την παρουσία της Παναγίας δίπλα στον Χριστό σε ολόκληρη την επίγεια πορεία Του, με ιδιαίτερη αναφορά στον Σταυρό και στον πόνο που βίωσε ως Μητέρα. Στα λόγια του Κυρίου προς τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, «ιδού η μήτηρ σου», είδε την κλήση της Θεοτόκου να αγκαλιάσει με τη μητρική της αγάπη ολόκληρη την Εκκλησία και κάθε άνθρωπο. Ο π. Ηλίας αναφέρθηκε ακόμη στην Ανάσταση, την Ανάληψη και στη στήριξη που προσέφερε η Θεοτόκος στους Αποστόλους, πριν φθάσει στο γεγονός της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεώς της. Μίλησε για τη σύναξη των Αποστόλων και την παράδοση της ψυχής της στα χέρια του Υιού της, επισημαίνοντας ότι η Παναγία εξακολουθεί να μεσιτεύει «για τον καθένα από εμάς χωριστά». Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι πιστοί έχουν ανάγκη να προσεγγίζουν και να υμνούν το πρόσωπο της Θεοτόκου, ώστε να ενισχύονται στην πίστη και στην πορεία τους προς τον Χριστό.

Η Παναγία Κολοκυνθούς αποτελεί έναν από τους ιστορικούς ναούς της περιοχής, με παρουσία που συνδέεται εδώ και πολλές δεκαετίες με τη ζωή της παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς. Ο σημερινός ναός διαδέχθηκε παλαιότερο ναΐδριο, ενώ η πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου παραμένει διαχρονικά ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για την ενορία και τους ανθρώπους της περιοχής. Η Κολοκυνθού έχει αλλάξει μαζί με την ίδια την Αθήνα και σήμερα στους δρόμους της συνυπάρχουν άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής και διαφορετικών πολιτισμικών διαδρομών. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, η ενορία εξακολουθεί να αποτελεί ζωντανό κύτταρο λατρευτικής, πνευματικής και φιλανθρωπικής ζωής, με τους ιερείς, τους συνεργάτες και τους εθελοντές της να κρατούν ζωντανή την παρουσία της Εκκλησίας στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας. Η μεγάλη συμμετοχή στις ακολουθίες του Δεκαπενταύγουστου αποτυπώνει και αυτή τη σχέση, με τον ναό να παραμένει τόπος συνάντησης, προσευχής, προσφοράς και στήριξης για τους ανθρώπους της γειτονιάς.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Σχετικά θέματα

Οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις

Από το αρχείο της Εκκλησιαστικής Τηλεόρασης

ORTHODOX TV