Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 | 14:20

Πίστη στον Χριστό

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή μετά την Ύψωση

(Γαλάτ. β΄ 16 – 20)

Ο απόστολος Παύλος στο σημερινό κείμενό του προς τους Γαλάτες, αναφέρεται στη σχέση που πρέπει να έχουν η πίστη και τα έργα στη ζωή των χριστιανών.

Η πίστη, λέει ο Παύλος, αποτελεί ενέργεια της Χάριτος του Θεού και φανερώνεται με τα έργα του ανθρώπου, γι’ αυτό η πίστη πρέπει να έχει άμεση σχέση με τα έργα.

Εκείνος που πιστεύει στον Θεό οφείλει να είναι προσεκτικός, να αντλεί δύναμη από το πρόσωπο του Κυρίου, να αγωνίζεται πνευματικά και να εφαρμόζει τις εντολές του Θεού. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθεί και θα κατανοήσει τη σημασία και τη σπουδαιότητα που έχουν η πίστη και τα έργα στη ζωή του.

Ο απόστολος Παύλος λέει, ότι δε γίνεται δίκαιος ο άνθρωπος που τηρεί τις τυπικές διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου, αλλά εκείνος που πιστεύει στον Χριστό και στη θεϊκή Του δύναμη. Άλλωστε, όπως αναφέρεται στους Ψαλμούς, δια των έργων του νόμου δε θα δικαιωθεί κανένας άνθρωπος.

Τα έργα από μόνα τους δε μπορούν να σώσουν κανέναν άνθρωπο. Ο νόμος δε μπορεί να αναιρέσει την πίστη στον Χριστό, μία πίστη που έχει μέσα της τη μετάνοια που αποτελεί τη σωτήρια σανίδα στο τρικυμισμένο πέλαγος της αμαρτίας.

Ο Παύλος λέει, ότι με το βάπτισμα που έλαβε έχει σταυρωθεί, έχει πεθάνει μαζί με τον Κύριό Του, γι’ αυτό ο νόμος δεν έχει πάνω του καμία ισχύ, αφού είναι κοινωνός του σταυρικού θανάτου του Χριστού. Μέσα του δε ζει ο αμαρτωλός και παλαιός άνθρωπος, αλλά ο Κύριος Ιησούς Χριστός, Εκείνος που εμπνέει, Εκείνος που παρέδωσε τον εαυτό Του στο Σταυρό για τη σωτηρία όλου του ανθρώπινου γένους.

Ο απόστολος Παύλος τονίζει, ότι η μεταστροφή και η επιστροφή στον Χριστό, η αληθινή πίστη στο πρόσωπο του Κυρίου, τον εμπνέει και τον τελειοποιεί ως άνθρωπο.

Με τα παραπάνω λόγια, ο Παύλος εννοεί ότι αισθάνεται σταυρωμένος με τον Σταυρωμένο Ιησού. Επιθυμεί να δείξει και να αποδείξει σε όλους τους πιστούς ότι με το νόμο δε μπορεί κανείς να τηρήσει και να εφαρμόσει κάτι αφού και στο παραμικρό να έχει κάνει λάθος, σύμφωνα με το νόμο και τις διατάξεις του, έχει παραβεί, έχει αθετήσει τα πάντα.

Ο απόστολος Παύλος αναφέρει, ότι μόνο με την πίστη στο πρόσωπο του Χριστού ο άνθρωπος κατανοεί και εφαρμόζει το νόμο σωστά.

Με τη Χάρη του Θεού ο άνθρωπος πορεύεται στην οδό της σωτηρίας και τα έργα του κατευθύνονται από τη σωστή, δυνατή πίστη την οποίαν έχει στο πρόσωπο του αληθινού Θεού, του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Η Χάρη του Θεού είναι εκείνη που προφυλάσσει, καθοδηγεί, παρηγορεί, περιφρουρεί και σώζει.

Η Χάρη που προέρχεται από την πίστη στον Θεό.

Φίλοι μου…

Ο Παύλος ζει με τον Χριστό.

Ο Παύλος ζει από τον Χριστό.

Ο Παύλος είναι νεκρός για το νόμο: Ἐγὼ γὰρ διὰ νόμου νόμῳ ἀπέθανον, ἵνα Θεῷ ζήσω. Χριστῷ συνεσταύρωμαι· ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός».

Ο νόμος δεν έχει τη δύναμη, ούτε τη δυνατότητα να δικαιώσει και να σώσει. Ο νόμος δεν αρκεί!

Η Χάρη ήρθε στον κόσμο.

Η Ζωή και το Φως ήρθε στον κόσμο.

Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο.

Γι’ αυτό αδελφοί…

Ας αφήσουμε το γράμμα του νόμου, που είναι κενό, κούφιο, άδειο.

Ας εφαρμόσουμε το Νόμο του Χριστού.

Ένα Νόμο που δικαιώνει και ελευθερώνει πραγματικά… για να ζήσουμε με τον Χριστό… όπως ο Παύλος.

Ας πιστέψουμε αληθινά ώστε να δικαιωθούμε, όχι από τους ανθρώπους και το νόμο, αλλά από τον Κύριο και Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου.    


*Ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ