Κυριακή Η΄ Ματθαίου
(Ματθ. ιδ΄14 – 22)
Σήμερα, ο ευαγγελιστής Ματθαίος μας διηγείται την αναχώρηση του Χριστού μαζί με τους Μαθητές Του σε έναν τόπο έρημο, έπειτα από την πληροφορία του μαρτυρικού θανάτου του Ιωάννου του Προδρόμου.
Εκεί, τον ακολουθεί πλήθος κόσμου για να ακούσει τα ρήματά Του και να μετάσχει στη χαρά των θαυματουργικών επεμβάσεών Του.
Η ώρα περνάει, το μέρος είναι ερημικό, οι άνθρωποι κουρασμένοι, αρχίζει να βραδιάζει και οι Μαθητές ανησυχούν, γιʼαυτό προτρέπουν τον Χριστό : διώξε τον κόσμο να πάει στα χωριά να αγοράσουν φαγητά να φάνε.
Ο Ιησούς ακούει τα λόγια των Μαθητών Του και απαντάει: «Δεν έχουν ανάγκη να πάνε στα χωριά και να αγοράσουν τρόφιμα. Εσείς να τους δώσετε τροφή».
Οι Μαθητές ξαφνιάζονται με τα λόγια του Διδασκάλου τους. Απορούν και γιʼαυτό του απαντούν: «Κύριε, εμείς έχουμε μόνο πέντε ψωμιά και δύο ψάρια πως θα θρέψουμε πέντε χιλιάδες άνδρες, δίχως τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται εδώ;»
Ο Χριστός: «κελεύσας τοὺς ὄχλους ἀνακλιθῆναι ἐπὶ τοὺς χόρτους, καὶ λαβὼν τοὺς πέντε ἄρτους καὶ τοὺς δύο ἰχθύας, ἀναβλέψας εἰς τὸν οὐρανὸν, εὐλόγησε· καὶ κλάσας, ἔδωκε τοῖς Μαθηταῖς τοὺς ἄρτους, οἱ δὲ Μαθηταὶ τοῖς ὅχλοις. Καὶ ἔφαγον πάντες, καὶ ἐχορτάσθησαν, καὶ ἦραν τὸ περισσεῦον τῶν κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις. Οἱ δὲ ἐσθίοντες ἦσαν ἄνδρες ὡσεὶ πεντακισχίλιοι χωρὶς γυναικῶν καὶ παιδίων».
Ο Κύριος ευλογεί τα τρόφιμα και επιτελεί το θαύμα του πολλαπλασιασμού τους για να τραφούν οι άνθρωποι. Αυτή η θεϊκή πράξη και ενέργεια φανερώνει ότι δεν υπάρχει πτυχή της ζωής του ανθρώπου που να μην τυγχάνει της ευλογίας του Θεού.
Η Εκκλησία ευλογεί τον άρτο και τον οίνο και τα μετατρέπει σε Σώμα και Αίμα Χριστού για να ζήσει ο άνθρωπος αιώνια.
Η Εκκλησία ευλογεί το νερό και το μετατρέπει σε Αγιασμό που αγιάζει τον άνθρωπο και όλη τη δημιουργία.
Η Εκκλησία ευλογεί τις τροφές με τις οποίες τρέφονται και ευφραίνονται οι άνθρωποι.
Η Εκκλησία ευλογεί τα σπίτια, τους χώρους της εργασίας, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα στρατόπεδα, τα οχήματα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα χωράφια, την αρχή κάθε έργου και κάθε ενασχόλησης του ανθρώπου.
Η Εκκλησία μεταφέρει την ευλογία του Θεού στη ζωή των πιστών και έτσι τα πάντα αγιάζονται και φανερώνεται η άπειρη αγάπη του Δημιουργού για το πλάσμα του.
Η πρακτική της ευλογίας της Εκκλησίας χλευάζεται πολλές φορές από διάφορους σπουδαιοφανείς, άσοφους τάχα φιλοσοφημένους.
Η πρακτική της ευλογίας της Εκκλησίας χλευάζεται από τους άγευστους της Χάριτος του Θεού.
Όμως, χωρίς την ευλογία του Θεού όλα είναι ρηχά και μάταια.
Χωρίς την ευλογία του Θεού όλα είναι κενά και ανώφελα.
Χωρίς την ευλογία του Θεού τα πάντα αποϊεροποιούνται.
Χωρίς την ευλογία της Εκκλησίας αφαιρείται ό,τι θυμίζει Χριστό, ιστορία, οικογένεια και παράδοση.
Αγαπητοί μου…
Προϋπόθεση της ευλογίας είναι η πίστη!
Η πίστη που κατά τον Μέγα Βασίλειο δεν είναι για τους αφελείς και τους αμόρφωτους.
Η πίστη στη δύναμη του Θεού που καμία επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει αλλά ούτε και να απορρίψει.
Η πίστη που υπερβαίνει τις μεθόδους της επιστημονικής έρευνας.
Η πίστη στον Τριαδικό Θεό για την οποία γράφει ο Πρύτανης των Ιεροκηρύκων Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων: «Αυτή η πίστη των χριστιανών που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την βίωση της καινής κτίσεως με την ενσωμάτωση μας στο Σώμα Του Χριστού, την Εκκλησία, αυτή η πίστη που μας κάνει να βλέπουμε τον άλλο άνθρωπο όχι σαν αντικείμενο προς χρήση, αλλά ως πρόσωπο προς σχέση».
Η πίστη που οδηγεί στη Νέα Ζωή.
Η πίστη που αποτελεί εμπιστοσύνη στη Χάρη του Θεού.