Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 23:21

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Δεν μπορείς να πιστεύεις χωρίς να αγαπάς και να συγχωρείς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Να αγαπούν και να συγχωρούν κάλεσε ο μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης, τους πιστούς που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντας ναό του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Σεπολίων, όπου τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του μεγάλου αγίου.

ORTHODOXIA.INFO | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΑΡΟΣ

«Δεν μπορείς να πιστεύεις και να ομολογείς Πατέρα, Υιό και Πνεύμα, αν προηγουμένως δεν αγαπάς» είπε στους πιστούς ο μητροπολίτης που ξεκαθάρισε πως «Δεν μπορεί να ανάβουμε απόψε κερί στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και να μην λέμε καλημέρα στον συνάνθρωπό του, να μην μπορούμε να συγχωρήσουμε».

Το πνευματικό μήνυμα της αποψινής βραδιάς είναι “Τεκνία αγαπάτε αλλήλους”. Όποιος έχει μίσος στην καρδιά, όποιος είναι εγωιστής, όποιος έχει κακία, δεν έχει θέση κοντά στον Χριστό. Δεν μπορεί να ανάβουμε απόψε κερί στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και να μην λέμε καλημέρα στον συνάνθρωπό του, να μην μπορούμε να συγχωρήσουμε. Φεύγοντας απόψε από την εκκλησία παίρνουμε την ευλογία και την εντολή του μαθητή της αγάπης. Του Ευαγγελιστή Θεολόγου “Τεκνία αγαπάτε αλλήλους”. Αν με ρωτήσει κάποιος “τι είναι Θεός;” θα απαντήσω με τα λόγια του Ευαγγελιστή της αγάπης, όπως καταγράφονται στο τέταρτο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο: “Παιδιά μου, αδελφοί μου, ο Θεός αγάπη εστί”, γι’ αυτό αγαπάμε αλλήλους. Όπως επίσης αναφέρεται και στην Θεία Λειτουργία, λίγο πριν κοινωνήσουμε: “Αγαπήσωμεν αλλήλους, ίνα εν ομονοία ομολογήσωμεν”. Δεν μπορείς να πιστεύεις και να ομολογείς Πατέρα, Υιό και Πνεύμα, αν προηγουμένως δεν αγαπάς. Αδελφοί μου, αγαπήσωμεν αλλήλους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο μητροπολίτης Περιστερίου αναφέρθηκε αναλυτικά στην ξεχωριστή παρουσία στη ζωή της Εκκλησίας του «Ευαγγελιστή της αγάπης» ο οποίος μέχρι το βαθύ γήρας του καλούσε τους ανθρώπους να αγαπούν τον συνάνθρωπο.

«Ο Άγιος Ιωάννης, μαζί με τον αδερφό του Άγιο Ιάκωβο, τον Ανδρέα και τον Πέτρο ήταν οι πρώτοι που κάλεσε ο Χριστός να τον ακολουθήσουν και γίνουν αλιείς ανθρώπων. Ήταν οι πρώτοι Απόστολοι και μαθητές του Χριστού. Μετά την Σταύρωση του Ιησού ο Απόστολος Ιωάννης έγινε ο υιός της Παναγίας. Ξεκίνησε να κηρύττει στην Έφεσο, όπου οι Ρωμαίοι τον συλλαμβάνουν και τον βασανίζουν, όμως εκείνος παραμένει αβλαβής από τα βασανιστήρια. Τον εξορίζουν ξανά, αυτή τη φορά στην Πάτμο, όπου άκουσε τα Θεϊκά Λόγια και συνέγραψε το τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, και της Καινής Διαθήκης, την Αποκάλυψη. Ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού γίνεται συγγραφέας και Ευαγγελιστής. Γράφει το, περίφημο Θεολογικό, τέταρτο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και τρεις καθολικές επιστολές, απευθυνόμενος προς όλον τον Χριστιανικό κόσμο. Το επίθετο “Θεολόγος” έχει δοθεί από την Εκκλησία σε ελάχιστους, με πρώτο, τον Άγιο Ιωάννη. Ευλογούσε ως τα βαθιά γεράματα τον λαό και τα πλήθη. Εξαιτίας της κούρασης που είχε έλεγε μόνο τρεις λέξεις “Τεκνία αγαπάτε αλλήλους”. Είναι η καινή εντολή της αγάπης. Ο μαθητής, ο Ευαγγελιστής της αγάπης» τόνισε ο ιεράρχης.

Οι εορτασμοί κορυφώνονται αύριο με αρχιερατική Θ. Λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας του Ευαγγελιστή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ