Πε, 13/06/24 | 0:45

ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Περιστερίου: “Η Εκκλησία υπάρχει όταν ανοίγεται και όταν συναντιέται χωρίς φοβίες”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Εκκλησία υπάρχει όταν ανοίγεται όταν συναντιέται χωρίς φοβίες. Η μαρτυρία που έχει να δώσει η εκκλησία λαμβάνει μέσα στην ιστορία πολλές μορφές”. Με αυτά τα λόγια ο μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος άνοιξε την δεύτερη ομιλία του κύκλου διαλέξεων με τίτλο «200 Χρόνια από το 1821 100 χρόνια από το 1922» τις οποίες συνδιοργανώνουν η Μητρόπολη Περιστερίου και η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο φιλοξενούμενος της αποψινής ομιλίας ήταν ο Δρ. Κωστής Καρπόζηλος, Επιστημονικός Διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως, “συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε την εμπειρία του προσφυγικού 1922 ως μια «ελληνική» ιστορία και σε μεγάλο βαθμό είναι. Το Περιστέρι το 1920 είχε 123 κατοίκους. Το 1928 ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 7.000. Η έλευση των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια αναδιαμόρφωσε ριζικά τις κοινωνικές, δημογραφικές και οικονομικές πραγματικότητες. Την ίδια στιγμή όμως αυτή η υπόθεση δεν ήταν ποτέ αποκλειστικά «ελληνική»”.

Παράλληλα, σημείωσε πως “Η προσφυγική κρίση ήταν το σημείο συνάντησης της χαοτικής κίνησης εκατομμυρίων ανθρώπων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, της κατάρρευσης των ιστορικών αυτοκρατοριών και της ανάδυσης διεθνών οργανισμών που είχαν ως στόχο τη ρύθμιση ενός νέου υποκειμένου που έκανε δυναμικά την εμφάνισή του: του πρόσφυγα· ενός ανθρώπου που συμπύκνωνε μέσα από την εμπειρία του την υπέρβαση των ορίων μιας στενά εθνικής ιστορίας”, κατέληξε.

Η επόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 6:30 μ.μ. με ομιλητή τον Καθηγητή κ. Δημήτρη Χριστόπουλο Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών Παντείου με θέμα: «Ποιος είναι Έλληνας πολίτης: Ιστορία της Ελληνικής Ιθαγένειας από το 1821 στο 1922 και τέλος στο 2023».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ