Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 | 22:52

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΟΣΙΑ ΣΑΒΒΑ ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Πεντηκοστή με τα μέλη της διεθνούς θεολογικής επιτροπής διαλόγου στην Αλεξάνδρεια

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Την Κυριακή της Πεντηκοστής τελέσθηκε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσία Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Εσπερινός της Γονυκλισίας προεξάρχοντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου.

Συλλειτούργησαν οι μετέχοντες στις διεξαγόμενες στην Μεγάλη Πόλη εργασίες της διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Μητροπολίτες Πισιδίας κ. Ιώβ και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος και Άκκρας κ. Πέτρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος (Πατριαρχείο Ιερ0οσολύμων), Δυτικής και Νοτίου Ευρώπης κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος (Εκκλησία Κύπρου), Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία Ελλάδος), Κορυτσάς κ. Ιωάννης (Εκκλησία Αλβανίας) και Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιος (Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας).

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Αχαλτσίχε κ. Θεόδωρος (Πατριαρχείο Γεωργίας) και οι Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, Γουινέας κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος της ΑΘΜ στη Αθήνα, Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

Μετά την ομιλία του ο κ. Θεόδωρος, προσέφερε έργο αιγυπτιακής τέχνης προς τον Καρδινάλιο κ.Kuch προκειμένου να το προσκομίσει στον Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο. Κατά την αντιφώνησή του ο Καρδινάλιος κ.Kurt Kuch, Συμπρόεδρος της διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού διαλόγου, μεταξύ άλλων τόνισε την μοναδικότητα της εορτής της Πεντηκοστής ως ημέρας φωτισμού και αληθείας. Ωσαύτως, μετέφερε τις ευχαριστίες του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την αβραμιαία φιλοξενία των πολυμελών αντιπροσωπιών των δύο Εκκλησιών και την άρτια διοργάνωση  των εργασιών της Επιτροπής.

Εν συνεχεία στην Αίθουσα του Θρόνου της Πατριαρχικής Μονής παρετέθη εόρτιος δεξίωση, κατά την οποία οι Μητροπολίτες Πισιδίας κ. Ιώβ και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος προσέφεραν ασημένιο δίσκο με την ανάγλυφη μορφή της Θεοτόκου Παμμακαρίστου στην ΑΘΜ εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σε ένδειξη τιμής και ευχαριστιών για την φιλοξενία της διεθνούς Μικτής Θεολογικής, ενώ ο Μακαριώτατος απέστειλε φιλαδέλφως Πατριαρχικό ωμοφόριο και επιτραχήλιο προς την ΑΘΠ διά των προειρημένων Ιεραρχών.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Πισιδίας, Συμπρόεδρος της διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού διαλόγου, φιλοφρόνως προσέφερε δώρο εκ μέρους του Παναγιωτάτου κ. Βαρθολομαίου και προς τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, για την εν γένει άριστη διοργάνωση της διεθνούς συναντήσεως.

Τέλος, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν της ΑΘΜ και των μελών της διεθνούς Μικτής Θεολογικής Επιτροπής στις εγκαταστάσεις του εντευκτηρίου της. Στις ως άνω εκδηλώσεις μετείχαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, Πρόεδροι ιστορικών Ελληνικών Οργανισμών, Συλλόγων και Σωματείων στην Νειλοχώρα, Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας κ.α.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ