Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 2:45

ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Πατριαρχική θεία λειτουργία στο νεόδμητο ναό του Οσίου Παϊσίου στα Ιωάννινα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον ιερό ναό του Αγίου Παϊσίου Ιωαννίνων τέλεσε σήμερα το πρωί ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου το μυστήριο της θείας ευχαριστίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Ο Πατριάρχης βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ στα Γιάννενα κατόπιν πρόσκλησης του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου ενώ από χθες στις εκδηλώσεις συμμετέχει και ο Αρχιεπίσκοπος.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Χθες το απόγευμα τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του ιερού ναού Αγίου Παϊσίου. Κατά την προσφώνησή του ο μητροπολίτης Ιωαννίνων αναφέρθηκε στα Θυρανοίξια του ναού, στο μεγάλο αυτό γεγονός για την πόλη το οποίο συνδυάστηκε με την ευλογητική παρουσία του Παναγιωτάτου τον οποίο και ευχαρίστησε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πορεία για την ανέγερση του ναού. Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του αγίου τον οποίο γνώριζε.

Κατά την θεία λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Θωμάς Ανδρέου, πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως Ιωαννίνων. Κατόπιν, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων μεταξύ άλλων τόνισε πως, «αγαπούμε το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη του Γένους. Η ρίζα μας η πνευματική είναι το Πατριαρχείο». Ευχαρίστησε δε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο για την παρουσία του στις λατρευτικές εκδηλώσεις αλλά και όσους εργάστηκαν όλους αυτούς τους μήνες ώστε να στεφθεί με επιτυχία η οργάνωση των εκδηλώσεων.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Ιωαννίνων τον οποίο αποκάλεσε σπλάχνο της Μητρός Εκκλησίας και τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στα Ιωάννινα προκειμένου να τιμήσουν τον Άγιο Παΐσιο ενώ ευχήθηκε να έρθουν καλύτερες μέρες για τη Μητέρα Εκκλησία και το Γένος.

Στην συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Παναγιωτάτου στην οποία αναφέρθηκε στη βιοτή και στα χαρίσματα του Αγίου Παϊσίου. «Σήμερα πολλοί νομίζουν ότι προεξάρχω της συνάξεως αλλά πραγματικά προεξάρχει ο ένθεος ασκητής», σημείωσε ο Παναγιώτατος. Υπογράμμισε την προσήλωση του αγίου στις αποφάσεις της Εκκλησίας και τον σεβασμό προς τους Επισκόπους τονίζοντας ότι πάντα απέφευγε τις ακρότητες και τους ψευδοζηλωτισμούς.

Αμέσως μετά την θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο ειδική εκδήλωση κατά την οποία μετονομάστηκε η πλατεία στην οποία βρίσκεται ο ναός σε πλατεία «Πατριάρχου Βαρθολομαίου».

Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στην συνέχεια τελέστηκαν τα εγκαίνια της Σχολής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων. Το απόγευμα ο Πατριάρχης μετέβη για προσκύνημα στον ιερό ναό του πολιούχου Αγίου Γεωργίου και στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας, ενώ αμέσως μετά στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου ο Παναγιώτατος αναγορεύθηκε επίτιμος Δημότης.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ