Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 | 13:30

ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΧΟΛΑΡΧΗ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΙΣΑΑΚ ΤΣΑΠΟΓΛΟΥ

Πατριαρχική χοροστασία και αποφοίτηση ιεροσπουδαστών από την Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Σήμερα το πρωί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα θεία λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας μετά το πέρας της οποίας έλαβε χώρα η επίσημη τελετή αποφοιτήσεως των ιεροσπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας».

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος ανεφέρθηκε εν συντομία στην επανίδρυση της ιστορικής σχολής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, μετά από 470 έτη, προκειμένου και αυτή να αναδεικνύει τα γηγενή στελέχη του ιεραποστολικού και ποιμαντικού έργου του Πατριαρχικού Θρόνου.

Εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Σχολάρχη, Αρχιμανδρίτη Ισαάκ Τσαπόγλου και τους αποσπασμένους στα ελληνικά σχολεία της Αλεξανδρείας Έλληνες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχοντας την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος διδάσκουν εθελοντικώς τους Αφρικανούς σπουδαστές, ενώ ευχαρίστησε το Αιγυπτιακό κράτος, το οποίο απρόσκοπτα επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του Πατριαρχικού τούτου καθιδρύματος.

Τέλος, ευλόγησε τους εναπομείναντες κατά την σημερινή ημέρα αποφοίτους – κάποιοι απόφοιτοι ανεχώρησαν κατά τις προηγούμενες ημέρες λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών στις πατρίδες τους- πατρικές προτρέποντας αυτούς να μεταλαμπαδεύσουν στις τοπικές Εκκλησίες των χωρών τους, όπου μελλοντικώς θα διακονήσουν ως κληρικοί, τις γνώσεις και την εν γένει εκκλησιαστική εμπειρία που απέκτησαν στην Καθέδρα του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου.

Κατά την αντιφωνησή του ο Σχολάρχης κ. Ισαάκ, μεταξύ άλλων τόνισε πως «αυτά τα παιδιά τα οποία άφησαν τις πατρίδες τους και ήρθαν να σπουδάσουν την ορθόδοξη θεολογία και την Ελληνική κυρίως γλώσσα, εδώ στο κέντρο της Αλεξανδρινής Καθέδρας έχουν να επιτελέσουν ένα μεγάλο έργο, να «μπολιάσουν» στις δικές τους παραδόσεις, μέσω της Ελληνικής γραμματείας, να ευαγγελιστούν οι ίδιοι και μετά να ευαγγελίσουν τους συντοπίτες τους, σε μια νέα ζωή που οδηγεί στην όντως ζωή. Παίρνουν τα κατάλληλα εφόδια για να υπηρετήσουν τα Ιεραποστολικά κλιμάκια και όπου τους τάξη, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες η εκκλησία.

Αυτά τα παιδιά θα είναι οι καλλίτεροι πρεσβευτές ο καθένας στη χώρα του και θα μεταφέρουν μια αχτίδα φωτός από τον Αλεξανδρινό Φάρο. Θα είναι ευγνώμονες για την αγάπη σας, γιατί αυτή η αγάπη τους μόρφωσε αλλά και τους μεταμόρφωσε εσωτερικά. Αυτά τα παιδιά μόνο που μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα ομολογούν με υπερηφάνεια πως είναι «Αφρικανοί Έλληνες». Και σε αυτό συμβάλει η Ελληνική Γλώσσα, η Ελληνική Φιλοξενία, η ελληνική αγάπη, που θέλει πολύ χρόνο να την αναλύσουμε και να την διαχωρίσουμε από την απλή λεκτική έννοια του όρου.

Στην τελετή παρέστησαν οι μητροπολίτες Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Πατριαρχικής Μονής, ο κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, οι εκπαιδευτικοί της σχολής και φιλευσεβείς χριστιανοί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ