Παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Πολιτική Θεολογία και Συνταγματική Ηθική» (εκδ. Αρμός, 2024) θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξενοφώντος & 2ας Νοεμβρίου).
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, τις Εκδόσεις «Αρμός» και το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου. Ομιλητές θα είναι ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Καθηγητής Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και ο συγγραφέας Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως.
Ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τη Μαγδαληνή Θωμά, συγγραφέα και Δρ. Φιλολογίας. Χαιρετισμούς που απευθύνουν ο Χρήστος Στρατηγόπουλος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμενα, κυρίως στο πεδίο της πολιτικής και της συνταγματικής θεωρίας, αφετέρου σε εκκλησιολογικά και ευρύτερα θεολογικά συμφραζόμενα. Στην πρώτη της άποψη η πολιτική θεολογία αναφέρεται στις θεολογικές βάσεις της πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας, ιδίως της πολιτειολογίας και της θεωρίας του κράτους.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη της πολιτικής θεολογίας ή μάλλον η άλλη χρήση του ίδιου όρου για να μην αποδώσει την ενασχόληση με εκκοσμικευμένες θεολογικές έννοιες που έχουν καταστεί πολιτικές και πολιτειακές, αλλά με τα πολιτικά συμφραζόμενα, τα πολιτικά διλήμματα και τις πολιτικές στοχεύσεις του θεολογικού, πιο συχνά του εκκλησιαστικού.
Η «συνταγματική ηθική» δεν αναφέρεται σε μια ηθική ή πολύ περισσότερο ηθικολογική προσέγγιση του Συντάγματος, αλλά στο ηθικό περιεχόμενο του «θετού» Συντάγματος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί ιστορικά ως βασική κατάκτηση της νεοτερικής εποχής και αγωνίζεται να λειτουργήσει απέναντι στις προκλήσεις της μετανεωτερικής εποχής. Κατάκτηση που είναι συνώνυμη με το τρίπτυχο δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου. Υπό την έννοια αυτή η «συνταγματική ηθική» με το θετικό και αξιόλογο περιεχόμενο ανυψώνει το Σύνταγμα σε συνταγματικό πολιτισμό.
Το περιεχόμενο της «συνταγματικής ηθικής» αναδεικνύεται σε πολλά κρίσιμα ζητήματα στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων μέσα από την αντιδιαστολή με τη χριστιανική ηθική. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται μελέτες και δοκίμια που έχουν ως κοινό πεδίο τις δυο αυτές έννοιες και τη συσχέτιση ή την αντίστιξή τους.