Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 | 2:28

Παρουσία της υφυπουργού Παιδείας το 3ετές μνημόσυνο του ηγουμένου της Μονής Αγάθωνος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με την παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη τελέστηκε χθες το πρωί το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Καθηγουμένου της Μονής Αγάθωνος αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε προεξήρχε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών με την συμμετοχή του Καθηγουμένου της Μονής αρχιμανδρίτη Γερμανού, ο οποίος με εμφανή τη συγκίνηση μίλησε για τον μακαριστό Γέροντα Δαμασκηνό, χαρακτηρίζοντας τον «πράο και ειρηνικό, προικισμένο με σοφία, ευπροσήγορο και προσηνή, καθώς και γνήσιο εργάτη του Ευαγγελίου».

Ο μητροπολίτης κ. Συμεών αναφερόμενος στην προσωπικότητα του μακαριστού Καθηγουμένου τόνισε  δυο βασικά χαρακτηριστικά του μακαριστού καθηγουμένου: την σχέση του με την παράδοση της Εκκλησίας και την διακονία του ως πνευματικού πατέρα.

Μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικά ανέφερε πως «Ο π. Δαμασκηνός παρέλαβε μία ιστορία, παρέλαβε ένα μοναστήρι, παρέλαβε μία παράδοση ηρωισμού και λεβεντιάς και πολυποίκιλης προσφοράς. Αποδείχθηκε όχι απλώς άξιος να κρατήσει αυτό που παρέλαβε, αλλά να το πολλαπλασιάσει, να το προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά, να βάλει την προσωπική του σφραγίδα, το προσωπικό του στίγμα, να μπορέσει να το προσαρμόσει, θα έλεγα, στην εποχή του, διότι η παράδοση λειτουργεί δημιουργικά, μονάχα όταν ανάγεται στο σήμερα, μονάχα όταν βλέπει στο αύριο. Η παράδοση δεν είναι ένα μουσείο, δεν είναι ένα ντουλάπι μουχλιασμένο που έχουμε κλειδώσει κάποια πράγματα μέσα και πηγαίνουμε να τα βλέπουμε που και που περισσότερο για να καλύψουμε την ανασφάλειά μας μην τυχόν μας τα έχει πάρει κανένας.

Υπογράμμισε, τελος, ότι “Η παράδοση είναι το εργαλείο, είναι το όχημα, είναι η γέφυρα για να απαντήσουμε στο σήμερα και να χαράξουμε δρόμο για το αύριο και αυτό ακριβώς έκανε ο Γέροντας Δαμασκηνός».


Στο μνημόσυνο εκτός από την υφυπουργό που είναι ανιψιά του μακαριστού καθηγουμένου παρευρέθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χειμάρας, ο δήμαρχος Λαμιέων κ. Καραΐσκος και πολλά πνευματικά παιδιά και μαθητές του μακαριστού γέροντα.


Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ