Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 | 12:46

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ο εσπερινός των Αγίων Νεομαρτύρων Ναουσαίων και η ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμη δημότη Νάουσας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου τελέστηκε χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναούσης ο πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Νεομαρτύρων Ναουσαίων.

Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Δράμας κ. Παύλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λήμνου κ. Ιερόθεος και Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Νωρίτερα ο μητροπολίτης Βεροίας υποδέχθηκε το Ιερό Λάβαρο της Επαναστάσεως από την Μονή της Αγίας Λάβρας, που κόμισε για την επέτειο ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος.

Λίγο προ της Απολύσεως του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος και ο Υφυπουργός κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος έκαναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για το μαρτύριο των Αγίων Νεομαρτύρων και τη θυσία των Ηρώων της Νάουσας. Ακολούθησε πάνδημη λιτανευτική πομπή προς το χώρο Θυσίας στο Κιόσκι όπου ολοκληρώθηκε ο εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου.

Ο μητροπολίτης Βεροίας προσεφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς, ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Δράμας, ο οποίος είναι Ναουσαίος στην καταγωγή.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμη δημότη Νάουσας

Ο κ. Ιερώνυμος ωστόσο χθες το απόγευμα παραβρέθηκε στην ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας κα Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη Νάουσας.

Η τελετή έγινε στο Δημοτικό Θέατρο και στην αντιφώνηση της η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι με συγκίνηση ανατρέχει στα γεγονότα του 1822. “Στην πανηγυρική κήρυξη της Επανάστασης στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στις ηρωικές πολεμικές επιχειρήσεις του Καρατάσου, του Ζαφειράκη, του Γάτσου. Στην πολιορκία της πόλης τις ημέρες του Πάσχα. Στην άλωσή της, στις λεηλασίες, τις σφαγές και τη φωτιά που ρήμαξε τα πάντα. Και πάνω απ’ όλα στις γυναίκες που ρίχτηκαν με τα παιδιά τους στα νερά του ποταμού της Αράπιτσας για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών”.

Ο Δήμαρχος της Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας επέδωσε στην κα Σακελλαροπούλου το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Στην προσφώνηση του αναφέρθηκε στο ιστορικό της Επανάστασης και του Ολοκαυτώματος στη Νάουσα. Επίσης, προσέφερε στην Πρόεδρο μια αναμνηστική πλακέτα για την 200η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, καθώς και μια δερμάτινη κασετίνα που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά κομμάτια της παραδοσιακής γυναικείας φορεσιάς της Ναουσαίας και ειδικότερα: την πόρπη – κολάνι (ζώνη), το γιορντάνι και το τεπελούκι (κεφαλοκάλυμμα).

Παρέστησαν επίσης οι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Δράμας κ. Παύλος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λήμνου κ. Ιερόθεος και ο οικείος Ποιμενάρχης Βεροίας κ. Παντελεήμων. Επίσης, στην τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ