Ένας ένας οι προκαθήμενοι εκφράζουν την θέση τους υπέρ της διατήρησης της παρούσας κατάστασης της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο σοβαρό ενδεχόμενο μετατροπής αυτής σε τέμενος.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφραζει την ανησυχία του για τις πρόσφατες εκκλήσεις των μελών της τουρκικής κυβέρνησης για αλλαγή της τρέχουσας κατάστασης της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Τονίζει ότι “Κατά τη διάρκεια των γενεών, η περιοχή και οι άνθρωποι της έχουν περάσει από δύσκολες στιγμές που έχουν αφήσει οδυνηρές αναμνήσεις. Ωστόσο, είναι προς τιμήν της Τουρκίας ότι για σχεδόν 100 χρόνια διοικεί την Αγία Σοφία ως μουσείο προκειμένου να διατηρήσει ένα βαθμό ουδετερότητας του μνημείου”.

Ο κ. Θεόφιλος υπογραμμίζει ότι “Ως υπεύθυνοι ιερής κληρονομιάς στην Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους, για σχεδόν 2.000 χρόνια χωρίς διακοπή…ελπίζουμε και προσευχόμαστε, προς όφελος όλων των ανθρώπων καλής θέλησης, και για την Τουρκία ως έθνος με τη δυνατότητα να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή μας σε μια πορεία ανάπτυξης και αμοιβαίας συνύπαρξης, ώστε να γίνει σεβαστή η παρούσα κατάσταση της Αγίας Σοφίας και διατηρημένο.

Ετικέτες: